Goop i sulkyn – ett genidrag

Nybrinks krönika

TRAV

Tre frågor efter helgen:

Var det Frank Drebin som sjöng ­nationalsången i Oslo?

Hur duktig är Rapide Lebels kusk?

Vill ni se värsta travkrocken ever?

Arch Madness, Define the World och Rapide Lebel skulle visa att de var värda sina ­platser i Elitloppet i söndags, i ett vidöppet Oslo Grand Prix.

Så här efteråt är analysen ganska enkel: Arch Madness var förstås höjdaren. Med Björn Goop bakom sig är ekipaget rena dream team. Hästen kan allt och kusken vet exakt hur man kör stora travlopp i Norden. Att ägarna valt vinst­maskinen Björn Goop är inget annat än ­genialiskt. Med en amerikansk cowboy i sulkyn tror jag inte att det hade gått. Ligan från andra sidan Atlanten är säkert 20–30 meter sämre än Björn.

Eric Raffin duger definitivt inte

Define the World gick helt okej efter en smygare. Kanadensaren skämde inte ut sig och vi gissar att distansen passar bättre på Solvalla. Inget wow men heller inget äsch.

Rapide Lebel då? Ja, vad ska man säga? Kusken, Eric Raffin, duger ­definitivt inte. Hans styrning var lite av en uppvisning i hur man inte ska köra i ett stort lopp med stenhårt motstånd. Hästen har en säregen stil, det ser ut som om det är Sören Nordin som selat ut honom. Han är kraftigt uppcheckad, springer med huvudet rakt upp i himlen och tar oss 30 år tillbaka i tiden. Det är old school.

Att han kan massor betvivlar jag inte för en sekund. Men för att det ska gå bättre i Elitloppet måste kusken luras i några ­valium före loppet.

Det är krut i finnarna

Vill ni se en sjujävla smäll? Vi snackar värsta travkrocken någonsin. Logga in i det finska lopparkivet (http://tototv.icareus.com/web/guest/archive) och titta på lopp fyra från Kaustinen i söndags. Olyckan sker efter 500 meter. Tio av 13 hästar kolliderar och kuskar flyger likt fyrverkeripjäser över hela banan. Hästarna fladdrar också i?väg. Första tanken är att ”undrar just hur många som dog?” men jag kan berätta att de inblandade i stort sett bara reste sig och borstade av sig dammet.

När loppet kördes om var bara fem ­hästar strukna. Tre av kuskarna hade valt att inte köra mer under dagen. Finnarna är ändå lite tuffare än vi? Kanske ingen slump att de slog oss i hockeyn? I Sverige står ­kuskarna över för att de har ont i en tå?…

Till sist: Var det möjligen Leslie ­Nilsen/Frank Drebin (”Den nakna pistolen”) som sjöng den amerikanska nationalsången, rajda-daj-daj, på Bjerke ­efter Arch Madness seger? Låg den ­riktige sångaren inlåst i en städskrubb med munkavle?

FAKTA

Veckans tips

1. 3 Japanese Face (Solvalla, V64-2)

Jättefin senast, blåste förbi och ifrån. Bra chans.

2. 10 Year in Review (Solvalla, V64-5)

Rysligt bra två senaste. Borde ha toppchans.

3. 1 Merrimac

(Solvalla, V64-4)

Riktigt bra vid segrarna. Kan överraska med klaff

ARTIKELN HANDLAR OM