Dags att förstå Rakas storhet

TRAV

Några reflektioner återstår:

Varför fattar bara jag att Rakas är bra?

Vad tror ni fröken Souloy tänker nu?

Fick Arch Madness slut på Lasix?

Det börjar bli ganska tjatigt med folks uppfattning om lille Rakas. Han måste vara den mest underskattade, nedvärderade och felrankande hästen i världshistorien.

Varför inser ni inte att han är in

i helvete bra? Vad krävs? Världsrekord?

Jag minns när jag tutade ut honom som vinnare i ett guldlopp på Jägersro i höstas. Han mötte ett vanligt guldgäng – en formlös Lavec Kronos och ”gamle” Global Investment – och jag sa att han var klar. Snacka om att folk blev provocerade. De tittade på mig som om jag var mindre vetande, en jubelidiot som det var lönlöst att prata till rätta. Rakas, fnös de. Han duger kanske på Romme en fredag. Kanske. Nej, nu får du fasen lugna dig.

Rakas vann på 1.11,1 och gav 6,37.

I söndags slutade han trea i Elitloppet med rubbet sparat. Joakim Lövgren bör vara tacksam att han inte fick luckan – för med fritt 200 kvar är troligen saken klar. Rakas hade vunnit lätt.

Fabrice Souloy framstår som Elitloppets störste förlorare, som en fegis vi börjar tröttna på. Hans strykning av Commander Crowe 36 timmar efter lottningen är en skandal och borde ge honom böter, anmälningsförbud eller något annat som svider.

Underbart att Brioni vann

Det var helt underbart att Brioni vann finalen från just spår åtta, det läge som inte dög åt fransosen i försöket. Jag säger som min finske mejlkompis Mikael Mandelbacka: ”Souloy ska inte ha en dvärg, han ska ha en spark i arslet för sitt nonchalanta uppträdande.”

Ni har mejlat i massor, både före och efter Elitloppet. Inget lopp engagerar så mycket, alla vet vilka som ska vara med och vem som borde ha vunnit. Vissa mejl är plumpa, andra fyndiga. Leif Fors är slagfärdig:

”Jag påstod att det var en mindre bragd att lyckas göra Fyraåringseliten till ett antiklimax genom att placera den efter elitloppsfinalen. När i själva verket mustaschloppet (alla tyskar har mustasch) var förspelet och klimax kom en halvtimme senare när Örjan måttade in så att det bara sprutade. Grus alltså.

Det var som att befinna sig på Åby när tysken slank loss. Fjärde invändigt. En osannolik prestation som höjdes till de regntunna skyarna. 1.10,5. Vad var det Orecchietti promenerade? 1.10,7. Från dödens.

Här är mitt elitlopp 2011: En överlägsen fransos körde åt fel håll. En jänkare fick slut på Lasix och Lisa hade nog mens. Dansken måste ha varit nykter. För du har kanske sett en nykter dansk? Ingen trevlig syn. Ett norskt kallblod kom fyra medan en duktig gulddivisionare blev trea. Vad vill jag ha sagt med det här då? Att jag hatar att ha fel. Se till att fyraåringselitloppet går före nästa gång.”

FAKTA

Veckans tips

1. 4 Hardy Ribb

(Tingsryd, V64-1) Uppåt i form. Bra läge och kusk. Tror jag på.

2. 4 Cuba Libre

(Tingsryd, V64-2) Starka prestationer hela tiden. Snabb ut.

Fin chans.

3. 1 Henkle Diablo

(Tingsryd, V64-5) Mycket bra på slutet. Perfekt läge. Toppchans.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM