Guldloppet blev en uppvisning

TRAV

Bästa hästen i Sverige?

Just nu är det Quarcio du Chene.

Lite senare i dag kan det vara ­Maharajah.

Det är ”bara” att spöa Ready Cash.

Pang bom, så var V75-omgången på ­Jägersro igång. Det började i raketfart direkt. I V75-1 var tanken att storfavoriten Global Manhattan skulle sticka till ledningen och sedan dirigera runt om. Så blev det inte alls. I stället snubblade han lite drumligt i galopp strax efter start, tappade position och några blåbär gjorde upp om ledningen.

När sedan Björn Goop kom till ledningen med hårt betrodde Nimbus Hacktable efter 700 meter började racet på riktigt. Peter Ingves klev fram utanpå med Global Manhattan­ och tanken var säkert att få ta över utan strid. Björn Goop var av en hel annan åsikt. Om det sedan berodde på att hästen som ställde frågan om att få överta tränas av ärke­konkurrenten Åke Svanstedt vet vi inte. Björn körde kort och gott för seger – som vanligt. Duellen mitt i pågick i 600-700 meter innan Global Manhattan fick ta över. Men då var, så att säga, skadan redan skedd.

Bara Maharajah kan vara bättre

Johnny Takter hade bara glidit med i kön med No Fear Elkär och även om det såg segt ut runt sista kurvan gled hästen bara förbi och ifrån över upploppet. Vi som gillar körning i loppen klagade inte efter loppet. Värre­ var det kanske för dem som hade spikat storfavoriten.

Guldloppet, V75-3, blev inget lopp, det blev en uppvisning av en av Sveriges just nu bästa hästar, Quracio du Chene. Det är väl bara Maharajah som man kan misstänka (hoppas) vara bättre?

Hur som helst, Quarcio du Chene och Björn Goop tog det lugnt första varvet. Andra­ ytter var ett fint slagläge och Goop visste att han satt bakom en travare som avslutar loppen på samma sätt som Mike Tyson­ vann sina matcher. Knock out-kungen Quarcio fick anfallsorder 700 kvar, svepte­ fram och hade tidigt koll på ledande elitloppsvinnaren Brioni. 200 kvar utdelade han det avgörande slaget. Matchen var över på en gång. Brioni knäade och Quarcio dansade förbi. 1.09,5 sista 700, utan att bottnas. Var inte det här travsport när den är som bäst fattar jag ingenting.

Breedlove såg stenklar ut

Denco’s Queen Kilbab gick för en gång skull felfritt på V75. Tre raka galopper som hårt betrodd den senaste tiden följdes upp av en bombsäker seger från ledningen. Klassen på loppet var kanske inte bättre än någonsin – men hon skötte sig och vann. Här gick Calypso Blue Chip som en raket efter startgalopp.

Övrigt att notera:

Unesco Brodde vann V75-4 men klassen på det loppet var inte överdrivet hög. Vinnaren avgjorde säkert efter en bra avslutning från femte ytter.

Memo Ribb ledde V75-5 från start till mål. Hon gick barfota runt om för första gången på ett tag. Då vinner de alltid, eller­ hur?

Crowne vann V75-6, eller kanske mer ett lopp som alla andra förlorade. I sista sväng galopperade Breedlove utanpå ledaren. Han såg stenklar ut då. Ouch hoppade kråka tidigt och reparerade storstilat som tvåa.

Micke Nybrink