”Spikarna slår till när ledarna trampar luft”

TRAV

De kan se klart ut men låt er ­inte luras.

De trampar luft sista biten.

Axevallas målraka knäcker många ledare.

Mina spikar sänker allt över Sveriges längsta upplopp.

Axevalla kör trav i tre dagar på raken och för många är det sommarens höjdpunkt. Det är lätt att förstå, folkfesten påminner Elitloppshelgen men är kanske inte fullt lika hysterisk och upphaussad som det lätt blir en storstad.

I stället är det ­semester: sansat, ­mysigt, avspänt, brasse­stolar och en kall öl. 

För oss som ändå gillar att spetsa tillvaron med ett litet spel är Axevalla den perfekta platsen för att göra en attack mot V75-potten. Upploppet är ökänt långt, 227 meter, och just de där extra 20-30 meterna gör att det hinner hända saker den sista biten. Lopp som ser ut som spets och slut är inte alltid det. Många gånger skriker Göran Borgås (banans referent) ”men längst ut i banan kommer…” och kusken bakom ledaren får panik och börjar veva och inser strax före mål att han kommer förlora.

Blundar och kör

I V75-1 har Ardi Boko bra vinstchans. Hästen var dunderfin senast, forsade undan till vinst på 1.11,1/1 640 auto via 1.08,5 sista 500. Ett tag var jag inne på att spika men sen insåg jag att flera av konkurrenterna – Henke Diablo, Admiral Sea, Orione Spin, Stormysky, Borga Baron – kommer att varva sina hästar in på det röda området den första biten.

Ardi Boko och Jorma ”lägger inga fingrar emellan” Kontio är också ute efter ledningen och det kan bli det som fäller duon. Kontio kör sällan plan B, han går all in, blundar och kör. Ibland funkar det, andra gånger inte.

Den andra avdelningen är ett bra försök i Klass II. Hästarna är inga kändisar men jag kan lova att flera av dem är riktigt bra och potentiella klassklättrare. Trots att motståndet är skarpt väljer jag ändå att singla Dan-Åke Olssons Sir Lexington.

Jag hade inte full koll på honom men efter att ha plöjt igenom starterna i lopparkivet satt jag bara och flinade. Hästen är inte alls av det vanliga snittet. Nej, det här är en skön typ som kan springa och sladda lite lojt i kön för att sedan explodera runt motståndet sista 500. Senast körde Johnny Takter och han fick oväntad snurr på fyraåringen från start. Det kan faktiskt vara så ”jävligt” att det bär av till ledningen. Annars litar jag på Sir Lexingtons avslutning biter över den dryga distansen och det långa upploppet.

Oddset stack i ögonen

Noble Knight i V75-4 har ett sånt där namn som gör att jag måste slå in det i skallen för att minnas vilken häst det är. Det tog några starter innan det satt; senast kom jag på att det var han när Kihlström vred ut till attack 250 kvar …

Spurten var sylvass, hästen vann åkandes och oddset 4,20 stack i ögonen på en black spelexpert strax norr om Stockholm.

Nu får det vara nog. Global Face spikas på allt och … äsch, jag menar Noble Knight och bakspåret ska inte behöva spela någon roll. Kihlström låter de andra elda på första rundan och inväntar upploppet.

Spik nummer tre kan kännas lite krystad. Egentligen borde man feglåsa och dubbla med True Advantage. Men jag ser ett större spelvärde (det låter väl begåvat?) i att singla Montgomery Hill som kördes extremt försiktigt senast. Nu blir det full sula av Flemming Jensen som ”har serven” efter spårlottningen.

Helgens tips

1. 6 Sir Lexington  (Axevalla, V75-2) Härlig spurtare. Gynnas av distans och bana. Drag.

2. 9 Noble Knight  (Axevalla, V75-4) Löfte som glänste senast. Kan allt. Toppchans. Spik.

3. 12 Scarlet Tabac  (Axevalla, V75-7) Vass till slut. Iskallt läge men kan slå till vid överpace.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12 (res 3–10)

V75-2: 6 Sir Lexington (res 2–9)

V75-3: 1, 3, 4, 8 (res 2–9)

V75-4: 9 Noble Knight (res 8–4)

V75-5: 1, 2, 7, 10, 13, 15 (res 14–8)

V75-6: 3 Montgomery Hill (res 7–1)

V75-7: 1, 2, 4, 5, 9, 10, 12 (res 6–3)

1512 rader/756 kr

Micke Nybrink