Jag står vid sidan av gemenskapen

Micke Nybrinks krönika – skriver om travjournalisterna och de aktiva

TRAV

Vad tycker ni?

Ska en travjournalist umgås med aktiva?

Hur ska vi stoppa spår åtta-sjukan?

Och hur stoppas spetsbyten, den nya travflugan?

Det rasade (nåja) en debatt förra veckan om att aktiva och travjournalister är värsta polarna. Jag har ingen koll alls på twitterflöden och travbloggare eftersom jag har it-nedrustat så mycket det går (prova, det är en ny, riktig värld som öppnar sig) men det var tydligen surr om att de ”ligger med varandra”. Om så är fallet vet jag inte. Jag står vid sidan av den stora gemenskapen. Jag är och förblir en pain in the ass, en utböling.

Så ni som mejlat och undrar om jag också är kompis med kuskar eller travtränare eller hur jag ser på saken, till er säger jag så här: Nej, jag umgås inte med aktiva av den enkla anledningen att det inte funkar i min roll som travtyckare. Det är uteslutet.

Jag har den största respekt för Adielsson, Kihlström och Walmann, tycker faktiskt att de är mycket trevliga människor – men om jag skulle vara kompis med dem blir det jättekonstigt. Ingen kan längre lita på vad jag säger. Jag påverkas av min relation och kommer att krumbukta mig runt i åttor när Adielsson kör bort en häst.

Det blir patetiskt, lismande, inställsamt, utan trovärdighet.

Att de aktiva gärna blir goda vänner med journalister förstår väl alla? Snacka om att skaffa sig ett språkrör. Det skulle jag också fixa om jag vore travtränare.

Vem tror att de var sjuka?

I onsdags på Solvalla när det kördes V75 ströks tidigt tre hästar från spår åtta bakom bilen och en från spår tolv. Vem tror att de var sjuka? Jaså, inte jag heller. Vem tror att de startat från spår tre bakom bilen. Jaså, ni också.

Hur blir vi av med spårstrykningar? Per mejlade och menade att de borde kosta en rejäl slant att stryka från dåliga lägen – men det tror jag inte på.

Då äventyras djurskyddet, hellre en ­struken häst för mycket än att någon startar en sjuk krake bara för att det är dyrt att stryka.

Hästarnas Schwarzenegger

En annan sak som sprider sig som en eld, som ligger på topplistan: spetsbyten. Usch. Nu börjar snart amatörerna också köra med snacket ”släpper du till mig så släpper jag till dig”. Snacka om spelsäkerhet. Men för fasen, alla badkarsvinnare försvinner ju. Katastrof. Glöm aldrig bort att vi har funderat och spelat, det är därför ni håller på.

Ett enkelt botemedel är att inte få släppa till förre ledaren inom 500 meter.

Till sist: Derbykval i kväll. Nätbolagen menar att Panne de Moteur är favorit i finalen. Jag har länge haft känslan att Caddie Gallant kan vara vinnaren. Fysiken på Timo Nurmos fyraåring är fantastisk. Han är hästarnas svar på Arnold Schwarzenegger.