Micke Nybrink: Ser ni inte det är ni blinda

Micke Nybrink om travloppen

TRAV

Tre aktuella frågor:

Vem är Sveriges bästa häst?

Vilket spel är bäst?

Är maktkoncentrationen värre än någon­sin?

Sebastian K. vann Trotting Masters och kan titulera sig Europamästare. Nu var i och för sig inte de två högst rankade, Ready Cash och Commander Crowe, med men ställer man inte upp håller man käft, även om det kan diskuteras i fallet Commander Crowe. Han fick ju inte.

Sebastian K. måste väl också rankas som Sveriges bästa häst? Det här är alltid kul att resonera kring. Vilka andra är topp fem? Vad sägs om de här:

 Tamla Celeber. Visst, floppade i USA-debuten men för mig räknas inte sånt. Segern i stoloppet under Jubileumspokalskvällen var årets prestation av en svensk häst.

 Raja Mirchi. Vad dillar han om nu då? Ja, jag vet att Rajas år varit lite tjolahej tjola­hopp men kolla in hans lopp i Kalmar i fredags. Gör det. Typ 1.11 sista 2 200 efter galopp och lätt seger. Ingen häst har sprungit så fort för att vinna 25 000 kronor. Kolgjini säger att nästa år är han topp tre i världen.

 Maharajah. Även om det känns långt borta just nu, jag hade nästan glömt bort honom, ska han tävla i Paris i vinter igen. Ingen häst är i alla fall starkare, ingen häst kan hävda sig i Prix d’Amerique som han.

 Quarcio du Chene. 1.07,5 sista 500 i söndags. Plockade en längd på Sebastian K.

Konspirationsteorier frodas

111 hästar tillsammans. Travronden hade räknat hur många hästar Melander/Lundström, Svanstedt och Timo Nurmos startade på Solvalla i helgen. Själv hade jag ingen lust. Maktkoncentrationen inom travet är ett problem. Det kan aldrig komma något positivt ur det här. Loppen tappar i dimension och konspirationsteorier frodas.

De tävlar ju för olika ägare, säger någon. De är konkurrenter. Okej, men Stefan Melanders hästar då? Han äger ju alla själv och har ofta tre, fyra hästar i samma lopp. Sen är två hästar från samma stall knappast arga konkurrenter. Det samarbetas öppet och fräckt i de lite mindre loppen numera. Ser ni inte det är ni blinda.

V65 lockar mer och mer

V75 har fått vind i seglen igen. Det kändes i alla fall så i helgen. Världens bästa spel brukar vi kalla det. Världens roligaste om ni frågar mig. För egen del har jag börjat fastna alltmer för V65.

Finns inget bättre än en måndag på Mantorp, tisdag i Eskilstuna eller en torsdag i Örebro. Är det jackpott så snackar vi all in.

Fördelen med V65-loppen är att det är större skillnad på hästarna. Slumpen spelar mindre roll. Analysen större. Loppen är inte lika sönderpratade och guldkornen är lät­tare att hitta. Prova själv för det kan löna sig.

Till sist. Chelsea Boko är inte anmäld till Derbyt. Äsch. Han får vinna Europaderbyt i stället – och Sprintermästaren och Kungapokalen.

FAKTA

Veckans tips

1. 11 I’m Gotthard

(Solvalla, V86-3)

Riktigt bra nu. Vass även bakifrån. Värd varning.

2. 2 Queasy

(Solvalla, V86-4)

Uppåt i form. Flög lågt till slut senast. Segerstrider.

3. 12 Noir de Cherie

(Solvalla, V86-8)

Underbart fint sto som ­brisade förbi senast.

Bra chans.