Nybrink: Spela på den som får bästa loppet

Expertens krönika– bjuder på speltips

TRAV

Det är inte bästa hästen som vinner ­längre.

Glöm det, hårda lopp avgörs första 500 meterna.

Så hur gör man?

Pluggar spetsstrid och blir en vinnare.

En läsare mejlar om undrar om jag tänker annorlunda när jag analyserar ett V65-lopp jämfört med V75-tävlingar. Egentligen inte, blir svaret, men det är också olika från fall till fall. Allt handlar om klassen.

I de lite sämre, ojämna loppen som det ibland är på V65 handlar det mest om att räkna ut vem som är bäst. Det brukar räcka långt. Bästa hästen vinner, marginal finns för några snedskär. När det i stället blir tuffare och tätare är det här bara steg ett i analysen.

Striden om ledningen är viktigast

I hårda lopp (V65/V86 eller V75) är det extremt värdefullt att räkna ut vad som kommer att hända och det viktigaste av allt är den ständiga striden om ledningen.

V75-1 i lördags var ett sådant exempel. Den som gjort sin läxa och insett att ­Covington Ås skulle kunna svara ut ­Calvados Crane den första biten hade också lösningen på hela loppet.

Gör alltså så här när det är hög klass: 1) Kolla vem som är bäst (form, kapacitet, förutsättningar), 2) In och jobba i lopparkivet och kartlägg spetsstriden, 3) Spela på den som får bästa loppet, även om den kan tyckas vara aningen sämre. Positioner avgör allt.

När man väl gjort läxan är det dessutom enklare att klara sig helskinnad genom informationsorkanen som råder kring de stora spelformerna. Är man väl förberedd är det lätt att avfärda all bullshit som dyker upp ju närmare spelstopp vi kommer.

Det enda viktiga i slutfasen är värmningar, provstarter och balansändringar.

Det börjar likna monopol

Åke Svanstedt röstades fram som Sveriges bästa travtränare av de aktiva själva. Jag håller med dem. Hans hästar är oftast i perfekt skick och travar som klockor i loppen. Lägg sedan till att de orkar springa i maxfart 200 meter längre än alla andra. Svanstedt flinar och kör.

Men det finns också en baksida av Svanstedts yrkesskicklighet. Sporten drabbas, det börjar likna monopol. Titta på Solvallas V86-tävlingar i morgon. Där handlar flera av loppen enbart om Åke Svanstedt. Ska Åke vinna eller inte? Motbuden? Ja, det är i så fall Åkes andrahäst om nu inte Stefan Melander har något att komma med. Spännande? Nja. Bra bredd på sporten? Skulle inte tro det. Snudd på löjeväckande? Tyvärr, det är viss risk för det.

Ingen sport mår bra av total dominans, att några få har hela marknaden.

Vad vi ska göra för att få Travsverige att leva igen är inte givet men jag tror att de mindre behöver stimulans. Max en häst per stall på V75, V86 och V65 är förstås en fet käftsmäll för stortränarna. Det är snudd på kastration. Men det kanske är enda sättet?

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Herbie Ås

(Solvalla, V86-1)

Bra i skymundan i Kriteriet. Laddar väl? Bra chans.

2. 2 Monas Invercote (Solvalla, V86-3)

Jättefin i billigt lopp senast. Får perfekt resa. Varning.

3. 1 Attorney Hanover (Solvalla, V86-7)

Joggade med i ryggar senast. Knallform. Värd ett streck.

ARTIKELN HANDLAR OM