SM-loppet är som en titelmatch i boxning

Micke Nybrinks krönika – skriver om duellen

TRAV

Det är SM men känns mer som en titelmatch i boxning.

Vinner den bländande teknikern?

Eller slår sluggern ”ihjäl” ­honom?

Jag ser fram mot stor underhållning.

Vem som vinner vete fan.

Att Sveriges bästa häst i år heter Sebastian K. råder det inget tvivel om. I Åke Svanstedts regi har supertalangen förvandlats från världens snabbaste lyxlirare till en tävlingshäst som gör sitt jobb hela vägen hem. Han har helt enkelt vuxit upp till en man.

Raja Mirchi var tidigare stallkompis med Sebastian K. men numera är han i stället en utmanare om titeln Sveriges bästa häst. Han står just nu först i kön. Raja påminner om sin tränare Lutfi Kolgjini. Han är en pang på-travare som slår först och frågar sen. Han är också lite av en oskolad buse i loppen. Det kan bli en onödig galopp och sen brukar det bli åka av i spåren. När han vann i Kalmar senast bjöd han på säkert 80 meter i handikapp (galopp) men dundrade ändå runt till seger och var kort och gott djävulskt bra.

Släpper eller dör

På Åby i morgon smäller det. Då ska Kolgjini visa att Raja är tuffare och att styrka slår snabbhet över 2 640 meter. Om det sedan går är förstås vanskligt att säga, det handlar om vad som händer på vägen. Det troliga är förstås att Raja Mirchi tidigt sitter i ledningen. Läste att Noras Bean kanske svarar men det är inget jag ens funderar på.

När Kolgjini kommer släpper man – eller dör tillsammans med honom. Valet är fritt.

Raja i spets alltså. Svanstedt och Sebastian K. sitter normalt sett en bit bak i andraspår. I det läget är det fördel Kolgjini. Då skulle i alla fall inte jag vilja sitta med Sebastian som spik. Men det kan också bli så att Svanstedt (han är en listig rackare) kommer före Raja till tät, släpper och smyger med i rygg. Då är det fördel Sebastian K.

Loggar ur hjärnan

I Sto-SM går jag helt på känsla. Jag loggar ur hjärnan och spikar Victoria Fame. Det är nämligen omöjligt att glömma hennes upplopp på Bergsåker näst senast.

Den speeden från sista­platsen 400 kvar går till travhistorien.

Efter det har hon varit krasslig och därefter gjort ytterligare en start. Då blev det mest pannkaka men jag tar inte så hårt på det. Nej, nu är det innerspår bakom bilen, vass kusk och läge för en smygare och lucka via open stretch. Tror ni speeden biter lite? Exakt, det bara smäller längst in.

Övriga lopp då? Så här:

Aristocat Boko (V75-1) såg ut som en dröm när han flög förbi och ifrån motståndet senast och jag kan inte uppfinna någon anledning att gå emot. Det är bara att spika och njuta.

 Stein Daylight (V75-2) är en mycket bra häst som har lopp i kroppen och perfekt läge. För mig är han given förstahäst i ett fint lopp med flera klassklättrare.

Glöm inte Girlpower Dynamite (V75-4) som var kanonbra

i billigt lunchgäng senast på barfota­balans.

 Michael November (V75-5) har startat på kort distans men är egentligen bättre med lördagens förutsättningar. Jäklar vad bra han var näst senast.

 Harry Haythrow (V75-7) borde få vinna på V75 igen. Formen är alltid bra. Prawns markeras som skräll. Smiter fram invändigt?

FAKTA

Helgens tips

1. 2 Stein Daylight

(Åby, V75-2)

Löfte som kanske får sitt genombrott nu? Bra chans.

2. 1 Victoria Fame

(Åby, V75-6)

Kan flyga över ett upplopp. Smyger med, exploderar?

3. 5 Raja Mirchi

(Åby, V75-3)

Slugger som är ute ­efter Sebastians skalp. Kan lyckas.

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 6 Aristocat Boko (res 10-11)

V75-2: 1, 2, 4, 6, 8, 10 (res 9-12)

V75-3: 5, 10 (res 1-3)

V75-4: 1, 2, 3, 4, 6, 8 (res 12-9)

V75-5: 1, 2, 5, 7 (res 6-4)

V75-6: 1 Victoria Fame (res 2-8)

V75-7: 1, 2, 3, 6, 9, 10 (res 4-8)

1 728 rader/864 kronor