Micke Nybrink: Domarna måste få ett nytt vapen

Expertens krönika

TRAV

Måldomaren såg allt, han är ju ingen idiot.

Var det skamlöst, blicklöst eller bara vårdslöst av Bergh?

Det är egalt, faktiskt.

Med bakbundna domare är stallkörningar ostraffbara.

Spektaklet fortsatte på Bergsåker i fredags. Om det var en slump att stall Robert Bergh var regissör igen vet jag inte, det är ointressant. Grejen är istället att ingen kan göra något.

Storstallen med flera hästar i loppen fortsätter att operera ostört medan måldomaren ligger inlåst i en garderob, bakbunden med munkavle, förtvivlad.

V65-4, stall Bergh har två hästar till start: storfavoriten Veloce de Fael, körd av chefen och 100-oddsaren Scargi med Jan Norberg.

800 kvar sitter Bergh i andra ytter med Norberg i rygg. 750 kvar anfaller Robert, sveper förbi och man förväntar sig att han ska dundra till tät. Men Bergh kastar en blick över axeln och väljer (högst oväntat) 500 kvar att gå ner i rygg på ledaren.

Han har stallkompisen med sig i anfallet. Norberg fortsätter fram till ledaren och går i närkamp runt sista sväng. Bergh har tappat initiativet, fastlåst i rygg, och när han ska vrida på 200 kvar går det inte att hinna ikapp stallkompisen, 100-oddsaren Scargi. 50 kvar galopperar Veloce de Fael som slagen. 100-oddsaren vinner loppet och alla spricker på V65.

Straffsatserna är stenhårda

Måldomaren såg allt. Det här var ”rätt så” underligt kört och det blev förhör: Bergh förklarade sitt annorlunda vägval med att: ”hästen hängde på töm och att han var rädd han skulle kväva sig”. Förklaringen noterades vilket betyder att den inte godkänns men att det heller inte blir något straff.

Problemet är följande. Reglementet och straffsatserna är stenhårda och ingen vågar döma eftersom det skulle handla om en grov förseelse. Att inte köra för bästa möjliga placering och lämna fördel till konkurrent vilket ger en lång avstängning och ett högt, mycket högt, bötesbelopp.

Och den drabbade kusken blir tokig. Vi har en nytt Drottning Silvias Pokal med hala advokater på halsen, överklagan och kanske rent av en friande dom. Sen stängs några medier av och så är allt som vanligt igen.

Börja med en varning

Vad som måste göras är givet. Ge måldomaren ett vapen. Låt dem kunna döma misstänkta stallkörningar med en lägre straffsats vid förstagångsförseelse.

En månads avstängning och 40 000 i böter för ren misstanke, för att hålla skiten utanför dörren. Vi väntar med nackskott, det blir en kula i benet, en varning.

Gör sedan dumskallarna om det... Ett års avstängning från löpkörning och max en häst per stall och lopp då. Låt dessutom förstagångsförseelsen hänga över dem i minst två år.

FAKTA

Veckans tips

1. 9 Ballero

(Solvalla, V86-5)

Mycket bättre än raden. Värd en seger. Skräll?

2. 4 Indescribable

(Solvalla, V86-5)

Ilsken spurt senast. Kan slå till nu. Draget.

3. 1 Xena Brick

(Solvalla, V86-6)

Jättebra häst med dröm-läge. Hett motbud

ARTIKELN HANDLAR OM