På Jägers styr Ludde – han är Don Kolgjini

TRAV

VM i V75-premiär och världens roligaste spel på hästar fyller 19 år.

Ja må han leva.

Precis som 1993 är vi på ­Jägersro.

Banan där Lutfi Kolgjini styr likt Don Corleone i Gudfadern.

Därför känns det givet att spika Raja Mirchi i V75-1. Sveriges just nu bästa häst kommer från en överlägsen SM-seger där han avslutade 1.10,5 sista 1 000 i ledningen. Nu ska han i och för sig tävla med skor men det känns inte som han behöver turbon för att vinna det här.

Don Kolgjini gasar och den som vill överleva bugar och släpper.

Normalt sett skulle Aristocat Boko vara en lika given spik i V75-2, han har ju visat skyhög kapacitet i sin nya regi. Men när han ska tävla med skor blir jag försiktig, alla bra lopp har presterats bar­fota runt om. Han kan förlora, även om chansen förstås ändå är ganska bra.

Här har jag ett kul drag i Credit Fayline som var fenomenalt vass senast när han exploderade runt motståndet på en långsida och vann överlägset. Gör han om det loppet kan han vinna.

Sanslös spurt

Guldloppet borde man förstås fega i och strecka trion som kan vinna: Caballion, Spring Erom och Quarcio du Chene. Jag gör ändå inte så. Kan inte låta bli att chansa med Quarcio som singelstreck. Spurten han bjöd på i Trotting Masters var sanslös och på ren fart borde han kunna blåsa till dem.

Draget i V75-4 måste vara Matterazzi Bob. Han har pole position på kort distans och håller ledningen hur lätt som helst. Senast spetsade han från sjunde bakom bilen men kusken valde att släppa ledningen. Över mål klättrade Matterazzi i ryggar; han hade vunnit lätt med fritt. Det borde vara läge att prova i ledningen nu, eller så chansar man i rygg igen.

Super Otto (V75-5) kan vara Stefan Melanders sedvanliga vinnare på V75. Treåringen utvecklas hastigt och spurten senast på V86 var ilsken men sen.

Visst, spår åtta är lite tombola men om det klaffar blir han livs­farlig.

Perfect Toll har varit rysligt bra vid alla segrar i år (åtta stycken) och han har toppchans i V75-6. Enda frågetecknet är att han tävlar sämre på Jägersro, något som Svanstedt påpekar och varnar för. Om han bränner kliver Sune Palema och Erik Adielsson in i ringen och sänker allt med en 700-metersrökare. Näst senast var han otroligt bra.

Slut på deg i sista och lite av en nödlösning med Västerbo Prestige som spik. Men om han hittar formen från näst senast är det väl över?

Kör som om han vore skitbra, Flemming.

Bra snack med Bergh

Robert Bergh och jag hade ett långt och bra samtal i tisdags. Nej, det blir ingen duell i gryningen, inte än. Vi pratade hyfsat civiliserat om loppet på Bergsåker där Scargi vann. Bergh hade en vettig förklaring. Mitt case svalnar, det måste jag erkänna. Men samtidigt var aldrig grejen om det var stallkörning eller inte. Det handlar mer om hur folk som inte fattar allt (dit jag räknar mig själv) uppfattar ett travlopp. Vi måste vara rädda om sporten. Där är vi rörande eniga, jag och Bergh. På tisdag ska ni få ta del av det vi pratade om och kom fram till.

Det kan vara så att vi käftade fram den slutliga lösningen på stallkörningar och kompis­gängens skuggboxning.

Helgens tips

1. 11 Credit Fayline  (Jägersro, V75-2) Sänkte allt på en lång­sida senast. Grym. Måste streckas.

2. 1 Matterazzi Bob  (Jägersro, V75-4) Starkanon med perfekt ­läge. Kan vara spets och slut.

3. Super Otto  (Jägersro, V75-5) Kraftigt uppåt för varje lopp. Passas som en skräll.

FAKTA

Micke Nybrinks VM i V75-system

V75-1: 4 Raja Mirchi (res 6-3)

V75-2: 11-2-5-10 (res 6-4)

V75-3: 6 Quarcio du Chene (res 2-4)

V75-4: 1-11-5-3-2-9 (res 4-10)

V75-5: 8-1-3-6 (res 11-5)

V75-6: 7-10 (res 2-3)

V75-7: 9 Västerbo Prestige (res 15-11)

192 rader/96 kronor