Nybrink: En topplista och en flopplista …

Expertens krönika med veckans tips

TRAV

Raja Mirchi, Sebastian K., Quarcio du Chene och Maharajah.

Det är vårt A-lag inför 2013.

Men vilka är morgondagens stjärnor?

Vilka ska ta över? Vilka duger inte?

Härom natten låg jag och funderade över alla fina unghästar jag sett i år. Vilka kommer att gå hela vägen, från knatteligan via elitserien till Champions League och slutligen spela VM-final (Elitloppet eller Prix d’Amerique)?

I mitt sömndruckna tillstånd utkristalliserades två listor, en med blivande stjärnor och en annan (taskig) med överskattade juniorer.

”Pannan” lika bra som Orecchietti

Vi börjar med de kommande årens Maharajor:

1) Panne de Moteur – är fyra år och kan vara Stefan Hultmans nya stjärna. En finalplats i Elitloppet 2013 är ingen omöjlighet. Jag vet, den eviga tvåan i år, Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt, men jag tror på fortsatt utveckling och att han är minst lika bra som Orecchietti.

2) Fascination – kan vara ännu bättre än vi fattat. Johnny Takter har visst viskat något om Ina Scot-vibbar. Det är svårt att veta hur mycket krafter hon har i sin lilla kropp men Lars I Nilssons treåriga sto ser ut att kunna fortsätta i sin höga fart ännu längre varje gång hon går över mål.

3) Standout – är inte ens efter Scarlet Knight men jag hävdar ändå att treåringen med Ganymede som pappa är Stefan Melanders största löfte. Segern i korta E3 var en brutal uppvisning i både råstyrka och speed. Exakt så här ska de se ut – blir inte det här en elithäst så fattar jag ingenting.

4) Chelsea Boko – överlägsen i Kriteriet efter en insats som vi inte sett i det loppet på många år. Egentligen borde han ligga etta men det som talar emot är att Timo Nurmos unga stjärnor har en tendens att gå upp i rök när de blir äldre.

5) Quid Pro Quo – har jag alltid gillat och det kan vara lite enögt att plocka in honom här. Men jag går på känsla. Svante Båths treårige köttbulle vann också storloppet Orsi Mangelli förra veckan och jag tror att det finns massor i honom.

Bubblare: Noble Knight, Disco A.E., Mellby Apollo, Vincennes, Askens Valencia.

Ser inte lika rolig ut nu

Gänget som gått i taket eller är sämre än ryktet:

1) Increased Workload – tjatas det om hela tiden men ser inte alls lika rolig ut längre.

2) Pato – vann Derbyt men verkar skör eller har kanske kroniskt ont någonstans? Startar sällan och lär fortsätta så och det går inte att bli bättre då.

3) System Performance – var jättefin tidigt men sen kom alla andra ikapp henne.

4) Optiergium – är otroligt stark men också lite av en petig klumpeduns som måste ha ett parkettgolv att springa på.

5) Perfectly Enough – läcker typ men levererar inte alls lika ofta som han borde.

FAKTA

Veckans tips

1. 7 Oolong

(Solvalla, V86-8)

Som en ny häst senast, lekstuga från dödens.

Bra chans.

2. 5 Quadrille

(Solvalla, V86-5)

Fin slutrunda senast, full fart över mål. Toppchans.

3. 4 Good Speed

(Solvalla, V86-3)

Enkel uppgift. Måste vara en sund V86-spik.

ARTIKELN HANDLAR OM