Nybrink: Hjälp till i kriget mot dårarna

Experterns krönika om näthatet

TRAV

Näthatet sprider sig, både uppåt och ­neråt i åldrarna.

Travet är inget undantag.

Spelexperter kan man skriva vad som helst om/till.

Men tro inte att de aktiva slinker undan.

De flesta av oss kan hantera friheten. Vi klarar av att ha en mobiltelefon och en dator utan att missbruka den. Alla är online 24/7. Men den mörka sidan av kommunikationshysterin är att skrämmande många förvandlas till så kallade troll: anonyma eller halvt dolda svin som ägnar dagarna åt att sprida sitt hat och gömma sig fegt i den stora massan.

Travet är en bransch där dårfrekvensen är högre än i övriga samhället.

Jag har tidigare kallat vår sport för en dårmagnet och sen dess har psykfallen förökat sig. Mig kommer de bara åt via mejl, jag kan ta smällen, men vissa ger sig också på mina barn på Facebook. Folk startar även nya Facebook-konton i mitt namn, bara för att ta ära och heder av mig. Facebook skiter totalt i det.

Facebook är ett pissföretag.

Jag mår inte dåligt av sånt men mina barn är inte lika härdade. De blir ledsna över all skit som skrivs om pappa. De förstår inte att sånt är tillåtet.

Speltorskarna spyr galla

Lika beklämd blir jag när jag pratar med kuskar och aktiva som får motta äckliga sms och mejl från anonyma nummer och adresser. Speltorskarna spyr galla över dem, ­hatar och snudd på hotar (om de gör det, polis­anmäl) och verkar vara hur kaxiga som helst i sina gömmor.

Frågar ni mig så har det gått helt åt helvete med det fria ordet. Om det fria ordet ser ut så här vill jag ha total censur eftersom vi människor inte är mogna ansvaret. Om det sedan beror på att våra hjärnor stängs av i samma sekund som vi slår på smartphonen låter jag vara osagt.

Men jag skulle lira till 1,30 på det.

Därför vilar det ett ansvar på oss som fått i uppgift att bevaka, ifrågasätta, roa, debattera och rapportera. Vi får inte bli ett gäng uppviglare som väcker trollen i deras hålor.

Vi får inte korsfästa Marcus Savin för att han kör en speed mitt i loppet i V75-1 i lördags.

Hjälp till i kriget

För toppkuskarna är sms med förtäckta hot, personangrepp och totala utdömningar tyvärr en del av vardagen. Vissa kan hantera det bra, Örjan Kihlström brukar skrattande läsa upp dem, men jag antar att det ändå känns. Inte för att man behöver ta åt sig, utan för att vi lever i ett samhälle utan hyfs.

Vi måste tänka oss för när vi läser upp sms och twitterinlägg från äckel som alldeles uppenbart bara har köpt en Iphone för att försöka bli en fyndig, skrupelfri mobbande besserwisser.

Gör världen en tjänst och hjälp till i kriget mot dårarna. Sprid inte deras dynga – skiten sprätter upp på oss själva i slut­ändan.

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Hankypanky Pagan

(Solvalla, V86-3)

Strålande på slutet. Hårt motstånd men hett bud ändå.

2. 3 Walle Knight

(Solvalla, V86-4)

Stånkar på allt bättre. Gillar distansen. Rolig rysare.

3. 9 Ballero

(Solvalla, V86-8)

Fast med rubbet sparat senast. Värd ett streck.

ARTIKELN HANDLAR OM