Micke Nybrink: Tredje världskriget bryter ut

Expertens krönika om diskningen på V75

TRAV

Brott ska inte löna sig.

Så långt är jag med.

Men det får inte bli en parodi.

Måldomaren ska inte behöva gissa.

Till att börja med måste jag säga att Svensk Travsport (ST) är rätt ute när man skärper reglerna och plockar bort hästar som vinner ett travlopp på ruff.

Ända sedan den där gången Järvsöfaks trängde sig ut i första kurvan för ett tiotal år sedan har vi skrikit om att reglementet är för mesigt, att måldomarna är flata och att det kort och gott är för jävligt.

Vi har gnällt, gormat och skrivit. Ändra reglerna eller så slutar vi spela, typ.

Tredje världskriget bryter ut

Men vad händer då när måldomaren plockar bort Loads of Dosh i lördags? Jo, tredje världskriget bryter ut. På stallbackar och på publikplats, hemma i tv-soffor och i telefoner, på torget i stan och i snabbköps­kön, i alla sociala medier och från travjournalister och proffstyckare hörs samma sak:

Vad fan håller ni på med! Var det så här det skulle bli?! Det var det jävligaste. Det hade vi inte en aning om. Diskar ni honom på riktigt? Men! Är ni inte riktigt kloka?

Egentligen är det ju bara den gamla vanliga reaktionen. Görs inget är det bedrövligt men om någon gör något så är det också en katastrof. Lose/lose för den som bestämmer.

Hur tror ni det låtit om måldomaren friat Loads of Dosh och Robert Bergh? Tillåt mig att svara. Det hade varit exakt samma visa fast tvärtom. Så här:

Hur kan idioterna undgå att diska Bergh!? Är de fulla uppe i tornet? Hade det inte införts nya, tuffa regler som gjorde det möjligt att diska när som helst i loppen? Var inte det här ett perfekt läge för det? Bergh hade ju aldrig vunnit om han inte kommit ner i andraspår. Muppar!

Själv tycker jag att vi är på rätt spår nu. Absolut. Att se till att brott inte lönar sig i travloppen har varit högprioriterat och ST visar handlingskraft som försöker komma åt problemet.

Skriv om reglerna

Det man kan fundera kring är hur reglementet är skrivet. Just det där med att man diskar som en resultatkorrigering i stället för som en bestraffning gör att måldomaren tvingas kliva rakt ut i ett minfält. Det är helt enkelt livsfarligt att försöka sig på att spå vad som hänt om det inte hade hänt.

Måldomaren blir en travsiare – och det var väl inte tanken?

Nej, ändra på just den detaljen. Påstå aldrig att ni vet hur det hade slutat om inte… Blås i pipan och diska för grova förseelser där man plockat bort/kört över/prejat en konkurrent eller ”tagit med handen i straffområdet”.

Skapa regler som alla förstår, likt fotbollen. Gå inte samma öde till mötes som brottningen där folk mest skrattar åt reglerna och alla obegripligheter som pågår under och efter matcherna.

FAKTA

Veckans tips

1. 2 Lucky Angel Face

(Solvalla, V86-1)

Kanonfin senast. Spets och slut igen.

2. 2 Finn Knight

(Solvalla, V86-2)

Vasst intryck senast. Toppkusk. Given.

3. 4 Acai Am

(Solvalla, V86-7)

Mycket lovande. Bra läge. Hett bud.

ARTIKELN HANDLAR OM