Låt det ta tid – kör voltstart i alla lopp

Micke Nybrinks krönika med tipsen

TRAV

Vi måste sansa oss, tagga ner.

En omstart får vi tåla – eller tre.

Själv hoppar jag på Sanity-tåget igen.

Men varning för världens tuffaste oldtimer.

Det blev några omstarter i lärlingsloppet i lördags och genast drog snacket igång, samma gamla bullshit vi hört åtskilliga gånger de senaste åren: ”Kör inte voltstart för lärlingarna på V75. De skämmer bara ut sig och folk blir irriterade.” 

Jag förstår inte. Vad spelar det för roll om det blir omstart? Är det så bråttom? Var ligger krisen? Varför tål vi inte tio minuters försening en lördagseftermiddag? Nej, det här säger mer om hur folk mår, att de måste varva ner innan de åker på en infarkt.

Omstart – vad kul

Prova i stället att lämna Iphonen hemma, åk på trav och ställ er i sista kurvan eller någon annanstans vid sidan av allt brus. Jaha, det blev omstart – vad kul. Spela någon som såg bra ut. Andas, stressa av, höj blicken och njut av hästarna, om inte synen är rubbad av allt stirrade på diverse skärmar?

Den som inte klarar av tre omstarter en lördag bör lägga in sig på något hem innan det är för sent. Kör voltstart i alla lopp i stället. Låt det ta en otrolig massa tid.

Det är vi som måste ändra på våra liv. ­Säga nej till fiber och fejan och ja till frisk luft.

Tror på Sanity igen

Gillade ni också Sanity i lördags? Förra året trodde jag att han skulle ha chans i Elitloppet men fick stå i direktsändningen i TV4 och se honom floppa. Då kände jag mig dum. Tänkte aldrig mer. Jaja. Nu tror jag lite på honom igen. Tänk om han tar ledningen i finalen. Det är liksom inte bara att springa förbi honom då.

Commander Crowe fick skit för sin årsdebut. Travade dåligt tydligen. Det jag såg var inget sånt. Okej, han var kanske inte som en klocka men han har ju aldrig rört sig som Victory Tilly heller.

Med sina Jonathan Edwards-steg hängde han med lätt och kusken tog i stort sett upp honom sista 100. Preparé som fan.

Commander Crowe har fysik och vilja likt en vinnande Tour de France-cyklist på väg upp för Mont Ventoux. Han har förmågan att bita ihop och gå över gränsen. Trots att han är tio år ska vi nog vara väldigt försiktiga med att underskatta honom. Travade illa? Bla bla bla, det gjorde han i så fall även när han vann Elitloppsförsöket på 1.09,5 från dödens. Eller i Hugo Åbergs när han bara mejade ner allt, vann på 1.08,9 och body counten var snudd på tvåsiffrig.

●●●

Till sist: Nealy Lobell är död. Hon startade i Elitloppet fem år på raken och gick till final varenda gång (1988 till 1992). Såna hästar föds det bara en handfull av varje århundrade.

FAKTA

Veckans tips

1. 8 Fashion Diva

(Solvalla, V86-2)

Fin! Måste få vinna snart. Chans trots läget.

2. 11 Digital Ink

(Solvalla, V86-7)

Kanonhäst som pausat. Formstall. Krossar allt?

3. 11 Inhibited

(Solvalla, V86-1)

Fegis men ute i bromsargäng. Kan slå till nu.