Tarzan trollar – skiftar mjölksyran till bensin

Micke Nybrinks krönika till helgens V75

TRAV

Det går inte att försvara sig, finns inga vapen.

1 400 kvar kommer de.

Sen kan man bara hoppas att de har en dålig dag.

Jag föredrar att spela på dem i stället.

Asterix och hans tappra galler har återfunnit kämpaglöden och är lika oövervinneliga som vi vant oss vid. Efter att temporärt åkt på oväntat stryk under någon månads tid spöar de romare dagarna i ända igen – business as usual.

Det handlar förstås om Stefan ”Tarzan” Melander – rödhårig, listig liten pajsare – och likheten med seriefiguren Asterix får mig att göra den aningen krystade jämförelsen. Tarzans hästar är underbara att se när de sänker motståndet i sin patenterade stil: lugn start, attack i tredjespår 1 400 kvar, fram utanpå ledaren och sen ligger kusken ner i den amerikanska sulkyn hela vägen. 300 kvar, när det normalt sett borde ta stopp, ruskar passageraren (här snackar vi INTE om kusksegrar) lite med tömmarna och genom ett trollslag försvinner väggen vi alldeles nyss såg så tydligt. Mjölksyran förvandlas till bensin och segern blir lätt. Wow, brukar vi säga. Vilken styrka de har.

Ni såg väl Digital Ink i onsdags? Eller New York U.S. i söndags? Roliga att möta? Nja, inte så värst.

Plockar ner favoriten

På lördag räknar jag med att segertåget fortsätter. I V75-1 gör spelarna Twigs Tiffany till favorit. Hon var jättebra när hon vann i söndags, från spets stack hon undan i 1.11,5-fart sista rundan till överlägsen seger. Bra chans nu – att bli tvåa. För jag är inne på att Melander skickar fram Indescribable i sedvanlig stil och plockar ner Tiffany.

Egentligen strider det mot all logik men när vi pratar om Tarzan-tränat upphör fysikens lagar gälla. Okej, nu överdriver jag (min bästa gren) men jag spelar i alla fall på den rödhårige räven från Bromsten.

Jag spikar även i V75-4, Klass II. Quality Questioned är en lillebror till Panne de Moteur och han ser inte ut att bli så mycket sämre. Åtta starter har gett tre segrar och sex placeringar bland de tre främsta. Senast fick han långt fram till ledande Berkut Boko men spruten sista 300 tål att tittas på. Gör han om det loppet kan han blåsa till dem trotts bakspår på kor distans.

Varning för Unison

Scoot to Score (V75-2) avslutade strålande senast efter en sent insatt finish. Barfota runt visade sig vara en extraväxel och vad jag förstår blir det samma balans igen. I samma lopp varnar jag för Unison Sund som är kvick bakom bilen och borde få en vinst snart.

Caddie Gallant och Västerbo Highflyer är två klassklättrare i V75-3. Caddie hade problem med en hovspricka senast och med fyra friska fötter kan han slakta allt från dödens.

Den här är extra stark och ­kusken vet om det.

I V75-5 måste man bara tro på Reina la Caballos som varit förbannat bra hittills. Skulle vara kul att se henne i spets.

Royal Peak (V75-7) är det Melander-varning för. Hästen var ”ruggig” senast då han kördes till front och bara eldade undan. Spåret är troligen värst emot, inte motståndet, detta trots att Elitloppsvinnaren Iceland är med. Glöm heller inte Alvena Nonstop som brukar vinna ”det här loppet”.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 11 Indescribable (res 5-6)

V75-2: 8-5-6-2 (res 4-3)

V75-3: 8-12-2 (res 10-9)

V75-4: 9 Quality Questioned (res 12-10)

V75-5: 1-11-3-8-9 (res 13-5)

V75-6: 7-1-6-12-10 (res 3-4)

V75-7: 4-12-13-9-15-3-10 (res 14-1)

2 100 rader/1 050 kronor

Helgens tips

1. 11 Indescribable

(Solvalla, V75-1)

Queen L-light. Anfaller ­tidigt. Krossar väl allt sen?

2. 9 Quality Questioned (Solvalla, V75-4)

Jättetalang under utveckling. Borde vinna. Spikas.

3. 4 Royal Peak

(Solvalla, V75-7)

Dunderbra senast. Mot front och drar hårt. Hett bud.