Svanen blåser till dem så det visslar om det

Micke Nybrinks krönika

TRAV

Vinner Åke Svanstedts med ”Sebastian två”?

Eller mullrar den gamla kanonen högst?

För mig är svaret givet.

Och så har jag en banker i första.

V75 körs i Norge i morgon. Momarken eller orten Mysen är i stort sett det första man kommer till när man via Årjäng och E18 passerar gränsen västerut. Värt att tänka på den här gången är att upploppet är väldigt långt, 240 meter, och att kuskarna får lämna snuttefilten/körspöet hemma.

Spurtstarka hästar som tävlar utan övertalning är alltså vad vi letar efter.

I V75-1 har jag hittat en sådan. Danske King Creole E.P. har vi sett i Sverige flera gånger och det är utan tvekan finishen som är hans vapen. Senast det begav sig var i V75-finalerna på Solvalla i julas där han knockade en så bra häst som Digital Ink den sista biten. Efter det har Bo Westergårds segermaskin tagit två raka, överlägsna spurtvinster i Norge. Han har varit riktigt bra båda gångerna.

Ja, jag vet att han har spår tolv på kort distans men jag vet också att motståndet bara är medium och att han kanske får femte ytter. När han sedan går med i anfall 700 kvar och vrider på för fullt ut ur sista sväng kommer det bita fint. Det här är en, som de säger i Norge, sikker banker. Han knuser dem, en etter en (min norska är vass).

Tar varningen på allvar

Hallsta Lotus ska ta upp kampen mot Tekno Odin igen. Coolt. I V75-2 står Sveriges och Norges bästa kallblod 20 meter efter täten. Fördel Norge och Tekno Odin som årsdebuterar. Hallsta Lotus har startat i år och var inte som bäst – där vill jag se bättring. Jag streckar en annan norsk i stället, en häst som min norska spion gormar om. ”Gylden Balder är en ruskigt bra pålle som inte är så mycket sämre än Tekno Odin”, påstår han. Jag vet inte om han har drabbats av vanlig norskt övermod eller har på fötterna men väljer att ta varningen på allvar. Just på kallblodssidan är ju Norge med i matchen på ett annat sätt.

Photo Princess mot Nalda Nof blir en sevärd match i V75-3. Två rysligt fina ston som borde skölja motståndet på en långsida. Nalda har lopp i kroppen och ska lättas i balansen. Tränaren är lyrisk och tror på toppchans och han är inte norrman. Photo Princess är en värsting som kan slå vem som helst med sin 800-metersrökare.

En bit till formen

Guldloppet, V75-6, såg ut att bli en repris från förra året. Då möttes Joke Face och Beanie M.M. Ni minns säkert hur Beanie speedade ner Joke över det långa upploppet. I år blir det inget sånt. Joke Face är struken – igen. Reflektion: Någon som minns när han, så att säga, inte var struken? Okej, Beanie har inget lopp i kroppen och jag spelar ogärna såna. Nej, det här vinner Mr Picolit fram och baklänges. ”Sebastian två” (stalltvåa bakom oerhört snabbe Sebastian K.) kanske har läge för ledningen men det låter på Svanstedt som han vill köra bakifrån. Jag tror att hittar slagläge och blåser till dem så det bara visslar om det.

I övrigt:

Royal Peak (V75-5) klarade ­inte voltstart i lördags men nu är det bil och formen är grym. Krossar allt? Nougat Ås är också ett hett bud, även om tränaren är ­inne på att han behöver ett lopp i kroppen.

Glöm inte So Here I Am i V75-7.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 12 King Creole E.P. (res 3-11)

V75-2: 9-5 (res 11-6)

V75-3: 11-10-1 (res 4-9)

V75-4: Alla elva hästarna (res 12-5)

V75-5: 12-8-3-7 (res 4-1)

V75-6: 3 Mr Picolit (res 5-6)

V75-7: 4-1-9-11-12-5-6 (res 3-7)

1 848 rader/924 kronor

Helgens tips

1. 12 King Creole E.P.

(Momarken, V75-1)

Urstark i spurten. Smyger och med och blåser till.

2. 3 Mr Picolit

(Momarken, V75-6)

Svanstedts nya stjärna. Springer ifrån gubbarna.

3. 5 Gylden Balder

(Momarken, V75-2)

Norskt stallskrik.

20 ­meters försprång.

Svårfångad?