Bra hästar bryr sig inte

Läs spelexperten Micke Nybrinks krönika efter V75-omgången.

TRAV

Vi får hoppas på att det var fruktansvärt bakhalt.

Annars vete fasen.

En som inte gnällde på banan var ­”Sebastian II” Mr Picolit.

För bra hästar bryr sig inte.

Det var inte oväntat, snarast pliktskyldigt men jag vill ändå suga på karamellen lite. Mr Picolit spänstade till vinst i gulddebuten (okej, det var i Norge men ni fattar) och man måste bara älska uppenbarelsen. Svanstedt valde inte oväntat att släppa ledningen till en yster Beanie M.M., tog det säkra före det osäkra och gick ut i andraspår utan rygg 500 kvar och efter en kort pust mitt i sängen ­axade sexåringen förbi över upploppet. 

Om det blir Elitloppet eller inte är nog mest upp till Svanstedt, vässar han och siktar dit så är allt möjligt. Hästen har det som krävs.

Han borde väl för sjutton ha vunnit med några längder? Det var i alla fall min känsla sedan hårt betrodde Breedlove fått ta över ledningen utan strid i V75-inledningen. Efter 1.16,3 första 1 000 i ett sprinterlopp hade jag till och med lirat på min morsa framför en sulky. Förlust existerade inte. 

Men det blev ett långt upplopp – det ­mäter faktiskt 230 meter och är längst i Norden – och Breedlove fick dela segern med vilt spurtande Nonstop Sas.

Skyllde allt på banan

Tekno Odin, detta norska unikum, femåringen som ska dominera kallblodssporten de närmaste åren, gjorde årsdebut i V75-2 och förväntningarna var stora. Nu blev det mest pannkaka. Hästen smög med i kön och kom aldrig in i matchen. Spurten han försökte sig på in på upploppet blev inte mer än en liten fjärt. Var det där Järvsöfaks arvtagare? Driver ni med mig?

Tränaren och kusken Öystein Tjomsland skyllde allt på den lösa banan, att han var som en längdskidåkare med bakhalt och att han inte var ett dugg orolig infört fortsättningen. Vi får hoppas att det stämmer.

Loppet vanns i stället av stallskriket, norske Gylden Balder som kördes till ledningen och vann enkelt. Den bjöd jag på i omgångar, både i fredagens spalt och i lördagens bästa spel. Själv får jag tacka min norska kontakt för det klartecknet.

Ska bli kul att följa Nalda Nof

Nalda Nof vann inte V75-3, ett stolopp, men jag vill ändå haussa Marcus Lindgrens racer. Hon fick öppna hårt första varvet innan hon satt i ledningen från tillägg och att hon inte kunde värja sig för Nettan Palema har jag överseende med. Ska bli kul att följa henne, jättefina Nalda. Så där ska de se ut.

Alla pratade om att Sejr Gammelsbäk skulle vara klar i V75-4. Han skulle bada med motståndet. Från sjätte ytter avslutade han urstarkt i vida spår sista 700 men det fattades någon meter fram till vinnande storskällen, Mister Pepper som ledde hela vägen, streckad på sex procent.

Johnny Takter vann V75-5 efter att ha styrt Emperador till ledningen, försvarat den ­efter 500 meter och lurat in Bo Westergård i säcken 600 meter från mål. Westergård körde favoriten Nougat Ås och han gick obekymrat, tralla-la rakt i fällan när han valde rygg ledaren i stället för andra ytter på sista långsidan. Där satt han in i mål och BW funderar nog fortfarande på hur det kunde bli så här. Jepp, jag tror att Johnny slår Westergård i schack också.