Nybrink: Strålande att Ludde stryker

Micke Nybrinks krönika med V86-tipsen

TRAV

Ge Kolgjini en utmärkelse.

Han är hästarnas bäste vän.

Sen vill jag ha en extremt bra bort­förklaring.

Varför driver en kusk med baksidan av spöet?

Joke Face blev förra veckans mest omtalade häst, trots att han inte startade. Lutfi Kolgjini valde att stryka eftersom underlaget på Momarken troligen inte skulle passa och rent av att äventyra hästens hälsa.

Det var fjärde gången på de sex senaste tilltänkta starterna som Joke Face ströks. Jag har inga åsikter om det. Eller vid närmare eftertanke: jag tycker att det är strålande. Kolgjini må vara impulsiv men han har också känslor för sina hästar och är ett föredöme när vi pratar djurskydd.

Fler travtränare borde ta sitt ansvar och plocka bort hästar när de inte kan göra sig rättvisa (Tekno Odin) eller när de alldeles tydligt inte mår bra.

Bakvänt spö ser illa ut

Ett föredöme är knappast Micael Melander. Jag kan inget om löpkörning i praktiken men fattar i alla fall att det ser illa ut när man driver en häst med bakvänt körspö, grisfösarstyle. Klicka in i lopparkivet och se själv. Börja med Västerbo Worlds start i Boden den 7 februari, lopp 3. Det räcker med sista 700, han ligger i dödens. Titta sedan på Captain on Line på Umåker den 22 februari, lopp 6 och sista 600 där också, full attack i tredjespår.

Som sagt, jag vet inte alls varför han gör sådär men som djurvän är jag gärna whistleblower. Jag skiter faktiskt i konsekvenserna, vägrar hålla käft och ”värna om sporten”.

Rök ut grisarna

Svensk Travsport (ST) måste gå ut med såna här bilder, ryta till och visa att man inte tolererar det. Rök ut grisarna. Att försöka gömma dem längst in i garderoden funkar inte. Vi ser och vi låter oss inte tystas ner.

Betydligt mer njutbart och en stund härlig travsport var det att se Checco Boko vinna V64-1 på Solvalla i söndags. Timo Nurmos må ha en brunn bruna unghästar att ösa ur men han kan också träna dem till stordåd. Förra årets dominant i treårskullen, Chelsea Boko är inte anmäld till storloppen men här kan Nurmos ha en fin reserv att lyfta in. I sitt livs sjätte start dundrade han runt på 1.13,0/1 640 auto när han växlade ner motståndet på en långsida och vann med 30 meter efter 1.11 sista 700.

Till sist: I natt drömde jag lite kul. Björn Goop ledde stort när hästen gav upp och Björn liksom hoppade över det stillastående djuret. Det var 100 meter kvar. Goop låg på rygg. Fältet närmade sig hastigt. Vad göra? BG vill alltid vinna så han började göra egna små baklängeskullerbyttor mot mål, det gick allt fortare och då övergick han i baklänges halvvolter. Wow! Vi stod upp och jublade – vilken snubbe. Drömtydning? Att jag är svältfödd på action kanske?

FAKTA

Veckans tips

1. 5 New York U.S.

(Solvalla, V86-1)

Tanks som övertygar. Full gas direkt. Sänker allt.

2. 7 Shaq is Back

(Solvalla, V86-7)

Racer som närmar sig ­eliten. Blir att räkna med.

3. 11 Oolong

(Solvalla, V86-8)

Bra hela tiden numera. Rundar många. DD-drag