Nybrink: Ole dole doff, jag tror på Melander

Expertens krönika med tipsen

TRAV

Ole dole doff, kinke lane koff …

Blir det Melander eller Nurmos?

Det är frågan när Romme kör söndags-V75.

Och så känner jag mig som ­Tony Montana.

V75 på Dalatravet Romme utanför Borlänge körs alltid på påsk(sön)dagen och har blivit lite av en klassiker. Underlaget har diskuterats och ifrågasätts i veckan. Enligt Timo Nurmos får man leta med ljus och lykta efter en sämre bana. Jag vet inte, det låter ju inte så bra, men jag jobbar vidare med inställningen att alla gör så gott de kan. 

Garderar snackhästen

Checco Boko (V75-1) är Timo Nurmos nya snackhäst. Fyra­åringen imponerade oerhört när han vann ett V64-lopp på Solvalla nyligen. Svepningen på sista långsidan gav Chelsea Boko-vibbar och 1.13,0/1 640 auto på det sättet går inte att avfärda med ett ”det är ju nästan vår nu och då går det undan”.

Det normala är att han vinner lätt, brakar till ledningen från springspår och leker med dem. Jag garderar ändå, bara för att …. ­ääeee, han blir för stor favorit. För fasen, den kan man alltid dra till med.

Motbuden är tre. Highspeed Call kan sitta i rygg ledaren, Cobol Queen avslutade rykande senast och, framför allt, Porthos Amok körs av Björn Goop igen. Det gick väldigt bra senast det begav sig (i höstas) och att Stefan Melander tränar gör att alla lampor blinkar här.

Hästarna som inte hört talas om mjölksyra ska alltid överskattas.

I guldloppet gör jag en konstig grej, eller kanske jättekonstig om man ska vara petig. Jag kan nämligen inte få True Advantage ur skallen. Inbillar mig att hon kan slå både Shaq is Back och Nahar. Kan det inte bli andra ytter när Nahar kliver fram utanpå Shaq? Nahar mosar på. Hur ska hon kunna torska sen? Comebacken var härlig, hon körde sin Paula Radcliffe-stil och joggade nickande undan.

Crosstalk har spår åtta bakom bilen i V75-4, längst ut på vingen i ett sprinterlopp. Björn Goop kör Melander-hästen för första gången och så bra som hon varit på slutet tror jag på en sån där prestation som vi kommer snacka om efteråt.

Förra påsken var det Friction, nu Crosstalk. Kör som om hon vore oslagbar, Björn. Det kan faktiskt vara så.

Glöm inte B.W.L.Champion i V75-6. Jäklar vad han gick senast. Även Goldomaster i samma lopp kommer från en topprestation.

Alltid på samma sida

Till sist: Att studera alla dessa politiskt korrekta ynkryggar som triggas av att någon vågar ha en avvikande åsikt utan att bry sig om ”hur man ska vara” är intressant. Förnumstiga pretton skickar mejl till den oliktänkandes chefer; lobbyister som arbetar för att ”oskadliggöra” den obekväme.

Konstigt nog är dessa rövslickarjournalister, dessa självutnämnda moralens väktare, alltid på samma sida. Uppdraget att objektivt bevaka har de glömt bort. Att prata om nöff nöff-drivande kuskar vågar de inte. Det är omerta. Och jag är persona non grata. Googla det.

Själv känner jag mig som Tony Montana i slutscenen av Scarface (”Say hello to my little friend”) när de pepprar honom full: ”I’m still standing, I can take a fucking bullet, come on!” Obs, här är jag inte gravallvarlig. Skriv inte till min chef att jag blivit galen. Puss.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 3, 7, 8, 11 (res 10-9)

V75-2: 2, 3, 10, 11, 12, 13, 15 (res 1-8)

V75-3: 4 True Advantage (res 1-9)

V75-4: 8 Crosstalk (res 12-5)

V75-5: 9, 10, 14 (res 4-15)

V75-6: 1, 3, 5, 6, 10, 11 (res 2-9)

V75-7: 1, 6, 8, 9, 11 (res 12-2)

2 520 rader/1 260 kronor

ARTIKELN HANDLAR OM