Nybrink: Har tröttnat på travtränardivorna

Expertens krönika

TRAV

Inte det lättaste att komma ihåg årets Elitloppsvinnaren.

Men jag låter mig inte avskräckas.

Sveriges fem bästa sprinters är…

Och så har jag tröttnat på travtränar­divorna. 

Klart att det var dömt att misslyckas, att göra en lista på de tre bästa flyttarna av travhästar i Sverige. Jag försökte i ”Vinnare V64” i TV4 i söndags men tvingas erkänna att det blev tre skott från höften och att träffbilden kanske inte var bulls eye rakt av.

Feedbacken lät förstås inte vänta på sig. Egentligen är idén med en sån här lista att tvinga andra att tänka efter, att leta blottor och göra sin egen. Väldigt snabb var Erik Adielsson som messade ”Nahar?” och jag får väl bara tugga i mig den. För nära näsan? Borde kanske varit den första man kom på? Flytten av Nahar till Robert Bergh platsar på topp tre. Från stark rysk roulette-travare till elitloppsvinnare och rena MMA-monstret är en skaplig raffinering. Ska vi säga att han sparkar bort Democrat med en roundkick?

För lojala och konservativa

Monster Drive, Torvald Palema och Beckman är några andra lyckade tränarbyten. Vad man kan konstatera är att hästägare är alldeles för lojala och konservativa. De är trogna in absurdum. Det borde flyttas hästar hela dagarna, i alla fall om man vill ge sin häst chansen. Samtidigt är en skötare inblandad, en person som gör allt för hästen och som man inte vill såra. Så det kan vara svårt att agera om man inte är hjärtlös.

Här är en ny lista, på volley – Sveriges fem bästa sprinters:

1. Sebastian K. – finns ingen snabbare,

bara han inte körs i spets.

2. Nahar – fruktansvärd knockout-kung, lunkade runt allt i Elitloppet.

3. Formula One – travhästarnas egen

Ferrari. Hästen de får jaga.

4. Orecchietti – spänstigast i klassen,

Stefan Holm som häst?

5. Digital Ink – ser inte ut att ha någon

botten, fyraårig outsider.

Lever vi inte i en demokrati?

Hur smart är det av en travtränare att bojkotta media? Hur länge ska travsporten låta dessa egenkära lipsillar hålla på? Lever vi inte i en demokrati med åsiktsfrihet? Hur skulle det se ut om det var de aktiva som dikterade vad journalisterna skrev/sa?

Får man inte som en av landets största tränare, ständigt hyllad, finna sig i att granskas som alla andra? Borde inte spelarrangören (ATG) och sporten (ST) ta barnrumporna i örat och tvinga dem ställa upp? Bojkottar man spelarna (media) så har man väl inget i loppen att göra? Finns det ingen kamratuppfostran i tränarleden? Ska vissa slippa medan andra sitter i telefon med media ­hela dagarna? Solidaritet?

Stäng av dem i ett år första gången, på livstid nästa gång. Visa vem som bestämmer. Sluta dalta med divorna. 

FAKTA

Veckans tips

1. 6 Engla Håleryd

(Dannero, V86-1)

Strålande insats senast. Tål det mesta. Måste ha chans.

2. 11 Bell

(Dannero, V86-3)

Härlig form. Riktigt bra spurt i hårt gäng senast. Passas.             

3. 11 O.P.’s Flirt

(Dannero, V86-7)

Höll tappert i dödens på V75 senast. Kan blixtra till.

ARTIKELN HANDLAR OM