Nybrink: Kalla, vad har du gjort?

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
TRAV

Kalla åkte ikapp och drömmen sprack.

Goop har en idé och jag vill förbjuda annat också.

Det måste förbjudas mer i Sverige, vi börjar bli slappa.

Och så står vi vid ett vägskäl: snabba cash eller profiler?

När Charlotte Kalla kämpade sig ikapp och förbi i stafetten kände jag mig upprymd och lycklig. För oss svenskar var det så förlösande med ett guld. Vem minns en tvåa? Men det gick inte länge innan jag insåg att damernas eskapad även innebar något negativt, i alla fall om ”bara gillar trav”. Förbannat. Nu är det kört.

Nu får inte Maharajah något bragdguld ju. Kalla, flicka lilla, vad har du gjort?

Barfotaförbud på vintern  

Björn Goop, åsiktsmaskinen, kommer med ett förslag som jag köper rakt av. Han tycker att vi borde förbjuda barfotakörning i Sverige, i alla fall från november till mars, några månader under vintern. Det skulle innebära att landets banmästare får ett enklare jobb. Då kan de koncentrera sig på att bjuda på fina banor som kräver skor och, i motsats till i dag, slippa krysta fram barfotaunderlag som bara blir fel så här års.

Och så slipper vi som spelar stressen att inte veta. V75 är svårt nog, vi behöver inte fler obekanta faktorer i ekvationssystemet. Vi har snart hela alfabetet. 

När vi ändå är igång och förbjuder, jag älskar förbud, det förbjuds alldeles för lite i Sverige, kan vi stoppa användandet av amerikanska sulkys, året runt. För ärligt talat, vad tillför en jänkarvagn?

Annat än att det ser för jävligt alltså, när kusken ligger ner och varken ser eller kan styra sin häst med långa slaka tömmar. Jag kan inte tycka att det är snyggt. Vinglandet. Snyggt är det när Flemming Jensen vinner med en häst som han gjorde på Åby i torsdags. Kolla inmåttningen med Wink Spot i V64-6. Killen rör sig knappt och har full kontroll; han sitter nästan på hästryggen. Inverterad jänkarvagn är något att sträva mot. Vårt sätt. Nej, släng ut dem, bajkarna.

Vem har bett om en amerikanisering? Ska vi inte ta upp deras vana att piska hästarna också, ge dem lasix och köra alla lopp över 1 609 meter?

Det blir kul. Sporten kommer blomstra och spelarna ringer Lendo. Här ska liras, skit i morgondagen. McDonalds-trav.

Om hästen själv fick välja

Det finns två varianter i Sverige. I den ena massproduceras hästar som körs fram i dödens i jänkarvagn 30 gånger om året. De tjänar grova pengar under en säsong innan de går in i väggen men ändå startar på i utbränd stil. I den andra tränar man länge, preparerar, planerar inför speciella lopp, kör snällt och vinner om det klaffar.

Karriären blir mångårig, likt Maharajahs och Noras Beans. Vad tror ni? Om hästen själv fick välja?

FAKTA

Veckans tips

1. 5 Jartinec (Solvalla, V86-2) Sylvass spurt senast. Borde få vinna snart. Dags?

2. 12 Alvena Snau Di (Solvalla, V86-6) Small runt allt på en långsida senast. Inte alls golvad.

3. 6 Beebop Laday (Solvalla, V86-7)

Startkanon med fin uppgift. Kan blir svår-fångad i spets.

ARTIKELN HANDLAR OM