”Rea inte ut Elitloppet”

Micke Nybrinks krönika om storloppet

TRAV

Vad tror ni? Behöver Elitloppet säljas?

Har ingen hört talas om det?

Är uppsnacket obefintligt?

Det verkar så – för nu agerar Solvalla.

Sporten exploderade i helgen, precis som den gör varje påsk. Stjärnorna var över allt och jag åkte och köpte Nova­lucol – det var stressigt att hänga med. Själv är jag världens sämsta multitaskare men jag tror att jag sett allt.

Magic Tonights overkliga 1.09,5 på Färjestad, Oasis Bis blixtspurt i Klosterskogen som ställde Mosaique Face schack matt, Prussias explosion på sista långsidan i Seinäjoki och även Nesta Effes  upphämtning efter galopp i samma lopp. Och hur bra var förresten inte Mellby Viking i långloppet på Färjestad i fredags? Vem slår honom i Harpers?

Jag såg även Kadett C.D. vinna i comebacken på .... äsch, nu måste jag kolla – Dannero. Han dundrade runt på 1.12,6/2140 ­auto och Bergh var inte rädd att prata om Elitloppet i vinnarcirkeln.

Tycks inte tro på loppet

Och det är ju så, tränarna börja promota sina hästar nu. Elitloppet är loppet som det köas till, inte bara utanför entrén på Solvalla, utan även för att bli en av de 16 utvalda.

Tyvärr ser det inte ut som om Solvalla har så många biljetter att dela ut i år. I veckan berättade banan att det ska tävlas om två platser– guldloppet i Örebro 3 maj och det i Gävle 17 maj, blir direktkvalificerande. Vinnaren, vem det än blir, får en inbjudan.

Jag blir förvånad. Tror inte Solvalla på Elitloppet längre? Är det så illa? Det är de i så fall ensamma om. Har de fått för sig att loppet måste reas ut för att skapa intresse och få igång snacket?

Kom igen – det är det enda loppet vi kan lita på. Tore Fyrand kan stå på huvudet och blunda i en månad, det blir ändå grymt bra. Frågar ni mig tjatas det sönder redan som det är. Få igång snacket, håll käften i stället.

Förnedrande kval

Inget ont de här hästarna nu men ni fattar säkert grejen. Jag kan nämligen se framför mig hur Örebroracet vinns av Baht Launcher och Gävles lopp går till Yanantin Boko. Ooops. Vad ska Solvalla säga nu då? Typ – vi får utvärdera det här till nästa år?

Nej, lägg av, sluta fippla med vårt guldägg. Eller som vi sa på 80-talet: Rör inte min kompis.

Att det, som jag läst, knappt kommer behövas prispengar i kvalloppen och att elithästarna kastar sig på anmälningsknappen, är nog en sanning med modifikation. Alla de som tror sig ha en häst för Elitloppet kommer givetvis inte starta, de är ju värda sin plats ändå – de vill inte förnedra sig med att kvala.

Det blir i stället alla de där som inte borde vara med i Elitloppet som slåss om de två biljetterna. Förra året var det Friction och Amaru Boko som inte prydde sin plats. Vilka blir det i år?

FAKTA

Veckans tips

1. 9 Royal Summer

(Bergsåker, V86-3)

Stark spurtare. Uppåt

senast. Kan slå till.

2. 9 Staro Fighter

(Bergsåker, V86-5)

Vass näst senast. Nu med proffskusk. Storskräll?

3. 4 Chip Dealer

(Bergsåker, V86-7)

Kraftigt på gång. Nära

senast. Dags för vinst?