Micke Nybrink: Det är för mycket info

Micke Nybrink
TRAV

Är vi överinformerade med felaktig information?

Är det därför hjulen inte snurrar lika fort längre?

Det tror jag och Tony.

Jag skrev om barfotainfon, om att aktiva använder sig av ett kryphål och anmäler alla hästar utan skor för att skapa större handlingsfrihet. Björn Goop svarade i sin spalt i Sportbladet och gav sin syn på saken.

Vi kan diskutera i oändlighet och jag förstår absolut Goop. Han gör det bästa för sina kunder och hästar. 

I samma veva får jag ett mejl av läsaren Tony. Han är kunnig, kan uttrycka sig och levererar tankar som jag bara måste föra vidare:

En mental kollaps

”Micke, jag tror att det gått en sjuka i denna överinformation, inklusive barfotainfon. Anar att många av oss numera känner sig sönderinformerade, inte minst när det gäller V75. Om vi upplever det så samtidigt som denna överinfo visar sig vara fel – vad får vi då? Troligtvis en mental kollaps hos många lirare som bara känner; jag ger upp. Tror faktiskt vi börjar se resultatet av det nu. Vi går in i väggen.”

Tony funderar på en lösning och spånar vidare:

”Ska vi skippa barfotainfon helt och ha det som förr? Jag vet inte men tycker att nymodigheter och dess egentliga nytta ifrågasätts dåligt eller inte alls. Det är dessvärre en normal företeelse om du kollar vilket företag som helst. Kommer det en snubbe med en idé som han lyckas sälja in ropar alla till slut Halleluja och fan ta den som ifrågasätter idén.”

”Så har vi det här med värmningar. Är det sunt med denna hysteri? Är du inte klok! skriker många nu. Nu när vi kan se värmningar på ATG Play och sätta betyg. Okej, men vad säger dessa värmningar oss EGENTLIGEN? De visar att folk har varit inne och kikat och klickat på gilla-knappen, som torde vara det mest Svensson-aktiga man kan göra 2014.”

”Hur många av oss vanliga spelare är ­kapabla att bedöma vilken dagsform en häst är i och sedan korrekt kunna betygsätta denna? Skulle gissa att flertalet gillar det de ser för de gillar att se hästar och ärligt talat ser de flesta hästar vackra och glänsande ut en V75-dag.”

Vart tog hästarna vägen?

Tonys teori om att vi är överinformerade fastnar jag vid. Kan inte annat än hålla med. På lördagarna storknar jag i skor, rykten, jänkarvagnar och huvudlagsbyten. Är det verkligen kul? Vart tog hästarna vägen?

Jag tror vi ska ta ett steg tillbaka. Varför kan inte alla hästar tävla med skor och likadana sulkyer? Om vi gör sporten mer begriplig ger vi nya människor chansen att komma in i matchen. Nu vänder många i farstun när de hör rotvälskan i våra tv-sändningar och läser hieroglyferna i tipstidningarna

FAKTA

Veckans tips

1. 9 Ruhuna Tea

(Solvalla, V86-2)

Ruskig rökare senast. ­Borde väl vinna igen?

2. 2 Jarl af Solnäs

(Jägersro, V86-3)

Stark comeback.

Topp­läge och toppchans.

3. 10 Freja Sund

(Solvalla, V86-4)

Jättebra i år. Nu med Adielsson. Slutlekt, liras.