Ivar Sånna mest gynnad av kriget

TRAV

Jag minns bara att de slog och slog. Och att det vara några som dog.

Jag minns att det var söndagskväll.

När jag vaknade upp med Janne Hell... -stedt som hade vunnit Derbyt.

Ja, otroligt illa rimmat men det viktiga är budskapet inför Derbyt på söndag klockan fyra. Jag anar att det blir en rå kamp där många vill vara med och slåss, där den som sträcker upp händerna i ett försök till fred bara mejas ner av en konkurrent. Crybabies kan stanna i stallet. 

Perfekt. Som det ska vara när det väntar två miljoner på vinnaren och till och med fyra miljoner på fem av finalisterna: Archangel Am, Bandit Hornline, Dominator, Reckless och Tiberius F. avstod från socialbidraget från ST (eller spelarna) när de var små och kan hämta belöningen nu.

Den som har pumpat upp sig mest inför Derbyt är Lutfi Kolgjini. Han är ganska bergis på att han vinner med Archangel Am, även om Ludde är travets Muhammed Ali. Men hästen är ju onekligen brutalt bra och på ren styrka är det slutdiskuterat. Going Kronos-sonen blir aldrig trött och Kolgjini kommer att köra därefter. Han välkomnar striden, vill locka in de andra i den så att han kan smälla på. Kom bara.

Lindblom siktar på dödens

Sen har vi Åke Lindblom bakom Sauveur. Frispråkige Åke gillar också förhandssnacket och berättar att hans häst tränade 1.09 i 1 600 meter före kvalet. I och för sig var det 1.14 men banan hemma på gården är fem sekunder långsam. ”Jag siktar på dödens”, säger Lindblom som halvt om halvt tog livet av Ni Talar Bra Latin från den positionen i försöket.   

Lägg sedan till Svante Båths fyramannalag med Västerbo Fantast från drömläge, startkatapulten Nimbus C.D. från sjundespår (vinklad vinge) och Robert Bergh, derbyspecialisten som sällan sitter overksam, bakom Bandit Hornline. Flyglarmet går igång.

Blir det här ett sömnpiller kan vi lägga ner hela sporten direkt. Då finns det inget hopp kvar. Men den risken är max en på hundra.

Det fina är att en häst gynnas mer än alla andra av det troliga kriget: Ivar Sånna. Han vinner Derbyt tack vare allt det här.

Han kommer inte att ge sig in och veva förrän tidigast 700 kvar och när Thomas Uhrberg avlossar hans rökare på sista långsidan kommer de andra få nöja sig med att skaka i sina långa, slaka tömmar och titta på när Ivar Sånna rundar dem.

Lirar Lizette Sisu

Ja, jag drömmer lite men hur var det? ”Ingen dröm är för stor.” Jag är Vinnies brorsa. Oroa dig inte farsan, morsan tror på mig. Jag drar till Jägers nu.

Ta med Ne Me Quitte Pas i V75-1. Han visade kanonform näst senast när han flög fram efter startgalopp. Klockan hann inte med där.

4 Med bara lite respekt för motståndet så vinner väl Lizette Sisu V75-2? Henne lirar jag.

Alfas da Vinci är årets stayer, eller hur? Hur ska han kunna bränna i V75-3. Kör inte på någon Jocke Lövgren, det behövs inte.

  Eketorpets Tess är väl åtminstone ett B.B.S.Sugarlight-light om vi pratar förvandlingsnummer? Hon blåser runt allt från tillägg i V75-7. Det vet jag.

Helgens tips

1. 2 Ivar Sånna (Jägersro, V75-6)

Ser ut som Derbyvinnare. Levererar också. Spik.

2. 8 Ne Me Quitte Pas (Jägersro, V75-1)

Dunderform. Blir bortglömd. Ta med honom.

3. 6 Lizette Sisu (Jägersro, V75-2)

Ser jättefin ut. Lekstuga vid vinsten. Ska passas.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1: 1–3–8–9–7–12 (res 5–4)

V75-2: 6–5–1–3–9 (res 2–4)

V75-3: 8 Alfas da Vinci (res 12–6)

V75-4: 5–1–3–10–12–4–7–8–9 (res 6–2)

V75-5: 1–2–4–3 (res 8–9)

V75-6: 2 Ivar Sånna (res 4–1)

V75-7: 14 Eketorpets Tess (res 5–4)

1 080 rader/540 kronor