Nybrink: ”Jackpott, snart ett skällsord”

Expertens krönika med veckans tips

Foto: Kanal 75
Micke Nybrink
TRAV

Jackpott är inget lockrop längre.

Snarare en varningssignal – närma dig med försiktighet.

Ska det behöva vara så? Ska travet dö sotdöden?

Hell no, jag bjuder på två råd, gratis.

Jag vet att det är lysande med jackpott som ett instrument för att få upp omsättningen och att värva nya spelare, eller åtminstone locka ointresserade att prova lyckan. Den föreläsningen ­behöver jag inte. Bespara mig den.

Ändå kan jag inte låta bli att oroas över den inflation i jackpottar som drabbat oss. Förra veckan var det rena ebola-varningen. Spela för fasen inte på trav, det är livsfarligt. Tvätta händerna och besök inte jackpottsmittade områden. UD varnar och råder allmänheten att inte vistas närmare än en kilometer från en travbana. Direktkontakt kan vara förödande. Researrangörer ställer in bussresor till Åby, Solvalla, Jägersro och Bergsåker.

Ja, jag skojar. Men i torsdags gav fyra och fem rätt noll kronor på V64. I fredags blev det jackpott igen och ingen utdelning på ­fyra rätt. Helgen bjöd som ni minns på två femrättspotter som rullade vidare till på lördag.

Före det har det vart jackpott på fem rätt tre V75-lördagar på raken.

Värt att reflektera

Nu kan man göra det lätt för sig och säga att det är jättekul på lördag men det är också värt att stanna upp och reflektera över att spelarna aldrig får hämta ut tröstvinster. Vi behöver våra nappar, vi är inte gjorda av stål. I våra öron låter jackpott snart som ett skällsord. ”Dra åt helvete din jävla jackpottgris”, skrek jag åt en kille som prejade mig trafiken härom dagen.

Som det ser ut just nu hänger orosmolnet kvar. Bortplockandet av ”Enbart V7” stöder jag fullt ut men det innebär också att utdelningen sjunker en aning på fem och sex rätt, att jackpottrisken ökar.

Proppen ur ankdammen

Vad som är värre är hur sporten ser ut, att något dragit proppen ur ankdammen och snart simmar därför bara tre, fyra ­fiskar kvar där. Och om spelet tappar så kryper även de upp på land, viftar med gälarna och dör.

Ja, skräckscenarier och svartmålerier men jag krossar hellre glaset på brand­larmet tio år för tidigt och räddar mitt ­kära spel och travsporten från att dö i onödan.

Alltså:

 Fundera över jackpottens vara eller inte vara. Kan det finnas bättre sätt? Samla ihop alla i en hög och ha superjackpott på V64 en gång i månaden? Och ska vi flytta upp pengarna ett hack i stället, i alla fall på V75.

 Begränsa storstallens dominans. Det är inte ett dugg kul längre. Bukskjut om det behövs. Eller åtminstone, vinklipp dem. ­Alla andra sporter har begränsningar, ­sporten går alltid före enskilda individer.

Eller är travet inte en sport utan i första hand en industri och affärsverksamhet?

FAKTA

Veckans tips

1. 1 Yes We Can

(Solvalla, V86-2)

Törs inte lova vinst men med luckan i tid ...

2. 10 Eleanor Rigby

(Bergsåker, V86-3)

Såg strålande ut senast, ilsken sen spurt. Drag.

3.  3 Aisle Stand

(Solvalla, V86-4)

Rappt upplopp i skymundan senast. Rysarbudet.

ARTIKELN HANDLAR OM