Nybrink: ”Vi fick årets bästa duell”

Expertens krönika efter V75-tävlingarna

Foto: Kanal 75
Micke Nybrink
TRAV

Nej, ibland borde de inte ropa ut en vinnare. Så kändes det. Det skulle gett fan i det.

Både Jeppas Maxi och Riff Kronos var värda segern.
Såg vi årets bästa duell i går?

Undrar hur länge sedan det var vi såg en

sån kamp i ett V75-lopp? Nu ska kanske inte jag tillfrågas eftersom jag troligen inte minns vem som vann Elitloppet i år. Jag håller i alla fall tvekampen mellan Jeppas Maxi och Riff Kronos som årets bästa hittills och den utspelade sig i ett soldränkt Karlstad när Unionstravet kördes på Färjestad i går.

Jeppas Maxi, den väldige Varennne- sonen från Åland, som vanligt styrd av Torbjörn Jansson, flög till ledningen efter uppskattningsvis 1.09 första 600 och fick ganska snabbt Veijo Heiskanens köttbulle och värsting Riff kronos på utsidan. De varvade på 1.12, vi insåg redan då att grabbarna enbart koncentrerade sig på att slåss man mot man; de bakom fick göra och heta vad de ville. Kuskarna körde med tunnelseende.

Och slogs gjorde de, hela vägen. Slagen haglade, ingen duckade, bara blinkade och slog tillbaka. Så häftigt att se och vem som vann spelade nästan ingen roll. Det blev målfoto och när Jeppas Maxi ropades ut som vinnare kunde domaren lika gärna ha ”lyft armen” på båda hästarna.

Att de travade 1.11,8 full distans säger möjligen en del men tiden räcker inte på långa vägar för att den som inte sett loppet ska förstå.

Det här var ett försök i Bronsdivisionen men kunde lika gärna ha varit högsta klassen. Vi såg två elithästar som båda vägrade förlora. Som jag ser det var båda vinnare den här dagen.

Skicka Kontio för att väcka mig

Jorma Kontio är i skälen en racerförare. Undrar om någon kan köra häst lika fort som han? Skulle vara Björn Goop då men jag säger ändå fördel Jorma. I V75-2 visade han sin ådra när han laddade allt från start med Coldplay, blev av med ledningen för en sekund men reagerade reptilsnabbt och kastade ut hästen i andraspår. Sen vrålade han till ledningen och vann loppet efter en sedvanlig inbankning över upploppet.

När jag dör vill jag att de skickar Jorma för att väcka mig. Jepp, viss chans att han lyckas. Nu var Coldtown inte alls död sista biten men jag vill ändå ha det sagt.

Hade ingen chans mot norrmännen

On Track Piraten slog ett skamfilat guldgäng. På rena meriter skulle han bara vinna men vi hade inte full koll på formen. Nu vann han åkandes från dödens och visade att form inte alltid är en färskvara. Ibland väger medaljer, hårdhet och prispengar tyngre.

Kontio slog till igen i V75-5 med MagicCarpetRide US. Han körde helt enkelt snabbast sista 700, från positionen tredje utvändigt. Hästen gjorde allt jobb i tredjespår utan rygg och var stenbra. Ni såg kanske att mitt drag Ford Money satt fast till 50 meter före mål. Såg ut som en miljard, eller hur? Nästa gång finns det inte förlust. Då ringer vi jugoslaviska maffian och lånar lite innan.

Sveriges kallblodskung Månprinsen A.M. hade ingen chans alls mot norrmännen. Han lämnade banan med en fläskläpp.
I ledningen dundrade urstarke Gylden Balder på med 1.18 sista 700 (han är ett kallblod) och lika fort travade fenomenet Tekn Odin på utsidan. I tredjespår slet Månprinsen ont och kom ingenstans. Gylden Balder vann. Jösses vad stryk vi fick.