SUPERSKRÄLLEN

Foto: Kanal75
TRAV

Egentligen borde vi ha sett den komma. Jo, Peter Untersteiners hästar ska alltid överskattas.

Ändå – hur skulle någon kunna rubba Stefan Melanders stjärntrio?

Bara en galning tippar emot. Pokalen var halvvägs till Enköping.

Lösningen: Melanders hästar slog sig själva och resten var en bagatell. 

Solvallas största treåringslopp var inte särskilt nervkittlande på förhand. Nej,

Kriteriet 2014 var klappat och klart efter kvalloppen. Frågan vi ställde oss var enbart vilken av Stefan Melander/Catarina Lundströms tre hästar. Skulle Al Dente, Digital Frame eller möjligen Gross Weight vinna?

Fast vi grunnade inte särskilt mycket på det. Nio av tio sa Al Dente. Med tolv raka segrar, läge att ta hand om ledningen och, som sagt, de värsta konkurrenterna från samma stall, var det bara Al Dente som kunde fälla Al Dente.

Och det gjorde han. Han förlorade Kriteriet på ett sätt som ingen annan storfavorit gjort tidigare. Det var verkligen en formidabel förlust.

När vi minns tillbaka om tio år kommer vi att säga: ”Al Dente, var inte det den här hästen som förlorade något så in i helvete?” Och så svarar någon: ”Jo, han slog något slags rekord i torsk, jösses vad han floppade.”

Högsta oddset sedan 1975

Men om vi istället fokuserar på vem som vann blir det muntrare läsning. Det var Peter Untersteiner som vann och det var min själ inte första gången i år. Nu var det i och för sig sonen Johan som körde storskrällen Je T’aime Express till vinst men det är av underordnad betydelse. Oddset (31,91) var för övrigt det högsta sedan Top Fläkt vann loppet 1975.

Vinsten var i stället en maktdemonstration av Sveriges just nu största och hetaste travtränare. Peter Untersteiner har onekligen fått alla bitar att ramla på plats de senaste åren. Eller som hann själv säger ”Vi har haft toppform istallet i två år nu”.

Vilket förstås är remarkabelt med tanke på att han har 150 hästar i ladorna utanför Halmstad och att man med ett så stort material nästan alltid och regelbundet drabbas av sjuk-domar och svackor.

Peter själv ser ut att njuta av tillvaron. Hela han utstrålar självförtroende. Han jobbar stenhårt, hyllar laget och säger att visst är han trött varje morgon men att framgångarna ger honom kraft. Jag tror honom. För tittar vi på hans siffror för år ser vi att han

redan passerat förra årets inkörda kronor. Just nu har stallet tjänat 16,9 miljoner. 2013 stannade resultatet på 15,6 miljoner. Segerprocenten i år ligger på 19 och på V75 placerar sig Peter som tvåa i kuskligan med 28 vinster, tre efter proffskusken Erik Adielsson.

Har utvecklats hastigt

Bakom sig i kuskligan på V75 har han killar som Örjan Kihlström, Jorma Kontio och Ulf Ohlsson, en trio som liksom Adielsson enbart kör lopp. Ja, jag sa ju att Peter kan vara lite trött i stallet på morgonen. Då ligger Örjan, Jorma och Erik hemma och snusar.

Men det var alltså Johan Untersteiner som körde till vinst och här ser vi en grabb som driver eget stall och smittats av pappas framgångar. Som kusk har Johan utvecklats hastigt de senaste åren.

I går körde han ett perfekt lopp, hittade fjärde ytter med Je T’aime Express från nattsvarta spår tolv, gav sin häst draghjälp från 700 meter kvar till upploppet och sedan var det i stort sett bara att undgå ramla ur när han vek ut till attack. Men han gjorde inte det och han darrade inte en gång. Johan är torr bakom öronen nu, han är på topp som kusk. Att han sedan likt sin förebild Örjan Kihlström kan bli lite för stillasittande ibland får vi leva med. De grova kanterna är i alla fall bortpolerade.

Som när brassarna torskade i VM

Men frågan är inte om vi kommer att minnas 2014 års lopp som Stefan Melanders katastrof? Klart att det svider när man har tre hästar som borde dominera totalt men gör bort sig en efter en. Att först bevittna Gross Weights startgalopp, sedan se Digital Frame börja tassa fram på ömma (?) fötter i sista kurvan och slutligen, med dunder och brak, så faller Al Dente på samma sätt som när Brasilien fick stryk av Tyskland i fotbolls-VM.

Det var inte kul, det var ingen rolig sport det här, bara plågsamt och så onödigt. Varför floppa just i dag? Vad skulle det vara bra för?

Men jag tror fortfarande på dig, Al Dente. Du är nog bäst ändå.