Nybrink: Travet har tappat sin tjusning

Foto: Kanal 75
TRAV

Undrar om vi inte måste bestämma oss.

Ska travsporten breddas eller bli en obegriplig materialsport?

Beslut borde fattas i den frågan.

Och så spikar vi aldrig i lärlingsloppet.

Jens mejlar: ”Varför har travet blivit en materialsport? Varför är det inte hästens prestation som räknas, utan tiondelar som ska kapas med alla dessa utrustningsdetaljer som finns?

Hur mycket har fotbollen utvecklats sedan tidigt 20-tal? Kanske lite nyare skinn i skorna, andra dubbar och nytt tyg i brallorna, men sen då? Varför alla dessa utrustningsdetaljer på hästarna?

Tillåt endast bomull i öronen, eventuella skydd för att hästen inte ska skada sig och öppet huvudlag. Förbjud barfota december–mars, förbjud alla former av jänkarvagnar.

Vilken julafton för oss spelare! Alla tävlar med samma utrustning. Då kommer ju agnarna att sållas och de som är ämnade för trav vara vinnarna. Ska vi locka nya spelare och aktiva kan vi inte låta travet bli en materialsport där det tävlas på olika villkor. För hur hur många småtränare och amatörer kan lägga upp en 70 000–80 000 för en jänkarvagn?”

Jag kan inte annat än att hålla med Jens.

En evig kapprustning

För oss som spelar har travet tappat lite av sin tjusning när det enda som avgör ett lopp är hur hästen går utrustad, om den kan tävla optimalt eller inte.

Alla är maxade och springer snart lika fort med kranarna öppna.

Vart tog hästarna vägen?

För de aktiva är det en evig kapprustning där pengar styr. Som om det inte är dyrt nog att äga häst. Jag skulle inte vilja vara trav­amatör och ta upp kampen mot de stora som har obegränsade resurser med en stadig ström av hästar de kan byta ut när de är klara med dem.

Problemet med den här utvecklingen är att sporten blir mindre, bredden försvinner och snart är det bara en handfull jättetränare som äger marknaden. Hur häftigt blir det att spela i de loppen?

Spika aldrig i lärlingslopp

Roland har också mejlat: ”Du skrev att ’om inte Quantum Outlook vinner kan man sluta titta i lopparkivet’. Mina kompisar som jag spelar V75 med tycker att jag överdriver betydelsen av statistik. Men jag står på mig. Om man studerar historiken blir slutsatsen att man absolut inte ska spika Quantum Outlook. Vi är restriktiva med att spika i långlopp, stolopp och klass II-lopp. När det gäller lärlingslopp har vi en  regel, vi spikar aldrig. ALDRIG.

Vet du hur ofta favoriten vinner i lärlingslopp på V75? Cirka 13 procent av gångerna. Tre gånger av sju när det är lärlingslopp på V75  är de just det loppet som ger högsta oddset. Vi kan bara dra en slutsats. Spika aldrig i lärlingslopp. ALDRIG. Gardera alltid rejält i lärlingslopp. ALLTID.”

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM