Nybrink: ’Snart är alla lika snabba...’

TRAV

Vad är egentligen viktigast i ett travlopp – för publiken?

Tiden eller kampen?

Vad är roligast att se? Spets och slut eller en sköljning av fältet sista 800?

Alla sporter utvecklas och förändras. Travet 2015 är något helt annat än för 30–40 år sedan. Det räcker att titta på gamla storlopp för att inse den saken. Elitloppet 1985 med Meadow Road som vinnare jämfört med Timoko 2014 – två totalt olika sporter.

Ungefär samma sak är det om vi tittar på längdskidåkning för 30 år sedan och i dag. Klassisk stil jämfört med nutidens skejtande – två olika sporter här också. Själv tycker jag att skidåkningen är inne på fel spår, det handlar bara om fart och att smyga med i draget. Styrka och kondition är inte lika avgörande längre. Alla kranar är på max och snart läggs också de klassiska grenarna ner. Travet är på väg åt samma håll. Hästarna springer vansinnigt fort och tränarna kapprustar ihjäl sig. Såg ni V64 från Eskilstuna i söndags? Banan var tung och plötsligt blev alla trötta.

Titta gärna på loppet som Power To Be vann, V64-2.

Så såg det ut på travbanorna för 30 år sen, hela tiden.

Håll käften din bakåtsträvare. Så är det lätt att säga och avfärda mig som mossig men vi måste ju också inse att travet ska vara en sport som lockar, att det måste hända saker för att alla ska förstå.

Sporter måste regleras

Jag har därför svårt att förstå de tränare som alldeles uppenbart får erektion av att rycka skorna på sina hästar. De är så sugna att 15–20 minusgrader inte är ett hinder.

”Snälla, bara fram då?” När jag läser vad Kari Lähdekorpi twittrar undrar jag om han någonsin i sitt liv tyckt om en häst. 

Vad är egentligen problemet om alla har skor på sig? Är det inte lika för alla? Vore det inte skönt om det var hästarna som var skillnaden?

Tänk om boxarna fick välja stoppning i handskar, golfarna material i klubb­huvudet på drivern och bowlarna storlek på klotet? Nej, sporter behöver regleras, annars blir det bara löjligt.

Kolla in Copiads Elitlopp 1994

När jag var liten fanns det en häst som hette Calpam. Han galopperade alltid i starten, tappade alltid 60 meter och vann alltid med 40 meter, lätt överdrivet. Den möjligheten finns inte längre. Nu är alla snart lika snabba. Nej, jag vill inte tillbaka men jag efterlyser utrymme för scenförändringar. Vi struntar i hur fort det går, det är kampen som är spännande. Titta på Elitloppet 1994 (Copiad) om ni glömt bort.

Eller så skejtar vi vidare mot nya banrekord. Fantastisk, den vann Kungapokalen på 1.09,9. Sen visade det sig i och för sig att ett gaffelband var skadat. ”Det hade hänt även om det inte gått barfota”, twittrar Lähdekorpi.

Veckans tips

1. 2 Jackie Bowler (Jägersro, V86-1)

Ruskigt snabb. Får spara speeden nu. Drag.

2. 4 Rite On Win (Solvalla, V86-2)

Startkanon, sylvass även bakifrån. Tror jag på.

3. 12 Under Sund (Jägersro, V86-3)

Urstark insats senast. Kan vinna trots spåret.

ARTIKELN HANDLAR OM