”Tävling ska inte vara någon lek...”

Micke Nybrinks krönika inför onsdagens V86-tävlingar

TRAV

Vem vinner finalen av Olympiatravet?

Det ska ni få ett hett tips om nu.

Och ska topphästar få starta utan ambitioner?
Borde de inte i så fall hålla till i provlopp eller utanför spelet?

Olympiatravet närmar sig och jag undrar om de inte kan bli en härlig urladdning när hästar som Digital Ink, On Track Piraten, Solvato, Support Justice, B.B.S.Sugar­light, Maven och Voltigeur de Myrt hamnar på kollisionskurs på Åby den 25 april.

Hur kan jag babbla om B.B.S.Sugarlight? Han fick ju stryk i söndags – men visst har Åbys sportchef redan öronmärkt ett frikort till norsken? Insatsen i helgen, utanpå On Track Piraten sista varvet, var grym. Ibland undrar jag var krafterna kommer ifrån. Jag menar, han är ju bara en massa armar och ben. Kroppen verkar ha hoppats över.

B.B.S.Sugarlight är som en kenyansk löpare. Det finns inget onödigt, bara sånt som kan få honom att springa fort länge. Där är hemligheten: stora lungor, ingen kropp och många långa ben.

Utländska hästar lyfter loppen

Vad ska man tro om Voltigeur de Myrt? Andraplatsen i Prix d’Amerique var en sensation och något vi inte kan ta ifrån honom. Kolla gärna på hans senaste lopp den 2 april på Wolvega (finns på Youtube). Han är underbar, spänsten och explosiviteten är fenomenal. Jag är inne på att han kan bli en kalldusch för alla segersäkra svenskar och norrmän.

Visst blir storloppen något annat när hästar från andra länder dyker upp? Taktiska tankar kan plötsligt spricka och då blir det som Olympiatravet förra året. Ni minns väl hur de körde första varvet? Tuomas Korvenoja, Robert Bergh och Lutfi Kolgjini bjöd oss på en sluggerfest vi aldrig glömmer.

Alla har en plan – tills de får en smäll på käften.
Vi tackar de inblandade.

Våren svår för oss som spelar

Annars är våren svår för oss som spelar, inte för att utdelningarna skjuter i höjden utan för att så många bra hästar årsdebuterar. Att göra en seriös bedömning är hopplöst, man får gå på vad tränaren säger och ganska ofta är det lika svårt för dem att veta. Ibland kan jag tycka att de kunde slipa formen i provlopp eller starta utanför spelet.

På något sätt borde Svensk Travsport i alla fall säkerställa att de som tävlar på riksspelen är med på riktigt och inte för att leka.

Det lilla kravet är väl inte mycket begärt?

I onsdags vann Amor Winner V86-avslutningen. Tränare Stig H Johansson baissade före loppet men Björn Goop körde som om hästen var årets klaraste. Fram i dödens tidigt och mosade allt. Det här upprör många spelare. I det hysteriska informationssamhället blir det så. Ibland kan information vara av ondo. Vi kanske ska tagga ner lite? Vrida ner volymen. Andas.
Veckans tips
1. 9 Artemis

(Solvalla, V86-8)

Krigade fantastiskt

senast. Ny regi nu.

Bra chans.

2. 1 Contador

(Bergsåker, V86-3)

Uppåt nu, tapper senast. Bra läge. Se upp.

3. 10 I Saw You

(Solvalla, V86-6)

Vass spurtare. Kan slå till trots hårt emot.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM