Nybrink: ’I badkaret ser jag en röd kusk’

Foto: Kanal 75
Micke Nybrink
TRAV

Med en månad kvar till Elitloppet:

Dags att köra finalen i badkaret.

Hur svårt kan det vara?

Jag ser en liggande, röd kusk bakom en svart, tanig häst.

150 kvar rycker de undan.

Det trillar in nya namn till Elit­loppet. Aladin d’Ecajeul är det senaste och efter att ha sett honom ­vinna i Normandie i söndags är det tummen upp, absolut. Hästen åkte förbi ledande Universe de Pan på bakhjulet efter att ha klivit fram i dödens och avgjort med en lätt acceleration den sista biten.

Vinner man på 1.09,8 på det sättet är det ingen diskussion. Det såg ut som när grabbarna från Jamaica springer första heatet i VM på 100 meter, i långbyxor och med lite uttråkat kaxiga miner.

Med sju hästar klara, Aladin d’Ecajeul, B.B.S.Sugarlight, Digital Ink, Maven, On Track Piraten, Timoko och Wind of the North, börjar vi se vart det lutar. Jag gör det i alla fall – tror jag vet vem som vinner. Ganska lätt. 

Har en öronmärkt biljett

Men först: vilka väntar vi på?

 Nuncio är förstås given men jag anar att Melander börjar med Kungapokalen och väntar med beslutet. Finns ingen anledning att tacka ja ännu, han har sin öronmärkta biljett.

 Mosaique Face räknar jag också som halvägs inne. Han vann Sweden Cup 2014 och i bästa form är han hemsk att möta. ­Formen testas och vässas i Kalmar på fredag, 1 640 auto, spår tre. Ska vi tro att ­Kolgjini släpper av lite?

 Delicious U.S., den underbara svalan som sveper fram en decimeter ovan mark, trea i Elitloppet förra året. Hon gick första banjobbet för året på Solvalla den 16 april. Inte anmäld någonstans ännu och jag börjar bli nervös. Hoppas Daniel Redén inte är också är det. 

 Magic Tonight – hästen som tiltar ­klockorna när han drar på. På lördag

(V75-3, sjunde bakom bilen) får han visa om han är en häst för Elitloppet. Årets två ­starter har varit små fiaskon. Men allt är möjligt, farten finns.

 Voltigeur de Myrt, Universe de Pan och Moving On – lite som de tre musketörerna. Jag ser gärna dem istället för svenska snabbloppare eller något lasixvrak från USA.

 Support Justice borde väl också hinna ”kvala in”? Men jag tycker att han får bevisa det i ett lopp till. Fjärdeplatsen i lördags var inte röda mattan.

Det där blir 15 hästar och alla kommer givet­vis inte med. Men vi får ändå ­känslan av hur landet ligger.

 Och hur ska då B.B.S.Sugarlight kunna undgå att vinna? Jag menar, om han inte lottas bort? Föreställ er att han drar ett av de fyra innersta spåren i försöket, bombar runt som i lördags (på 1.09,3) och får ett andraspår i finalen.

Ha ha, heja Norge. 

Hoppsan, jag glömde den 16:e, Nahar ska förstås med. Sådärja.

Veckans tips

1. 11 Pacific Broline

(Solvalla, V86-2)

Kulltopp? Ruskigt bra ­senast. Måste man tro på.

2. 7 Rolex Bigi

(Solvalla, V86-4)

Kanonhäst. Blir knappast favorit. Värd att spela.

3. 1 Power to Be

(Solvalla, V86-6)

Underskattad. Har en vass spurt. Inte alls borta.

ARTIKELN HANDLAR OM