Nybrink: ”Omstarterna är ett problem för oss”

Läs Micke Nybrinks senaste krönika

Experten Micke Nybrinks krönika.
TRAV

Travsportens ramar har inte förändrats på 75 år.

Tiden står stilla.

Men hästarna är av en annan ras. Och kuskarna är superproffs.

Kan det vara dags att göra något drastiskt?

Om det är vädret eller bara så att ni är engagerade – många hör i alla fall av sig och vill hjälpa sporten in

i framtiden. Inget är perfekt och justeringar kan vara på sin plats, för att öka spänningen och skapa någon slags rättvisa.

Göran mejlar följande:

”Varför accepteras inom travet att man får avbryta starten p.g.a. materialfel o dyl. Det finns inte inom andra idrotter och medför risk för taktiska manövrar som gränsar till fusk. Nu senast

i Hugo Åbergs var det ett taktiskt drag av Taktergänget att skicka ut Maven och fördröja starten, vilket innebar att vissa hästar blev hetsiga och galopperade. Medvetet och fusk som jag ser det. Nej, bort med den möjligheten. Självklart ska stallet se till att allt är okej inför start. Tänk om man inom bilsporten kunnat göra så här? Klart omöjligt.”

Jag håller med Göran, här kan vi bli hårdare, men i fallet Maven drabbade det ju också stallkompisen Creatine som blev halvtokig av att få vänta.

Går det att införa någon slags checklista som betas av och rapporteras i defileringsvolten? Kan också tycka att alla dessa avbrutna starter på grund av materialfel är ett problem.

Ett steg i rätt riktning är att inte fälla in vingarna när starten avbryts.  Vad jag vet tycker alla att det är en utmärkt idé. Vad väntar vi på?

Två startfält i loppen?

Krister Täljemyr tänker utanför ramarna och har ett annorlunda förslag. Visst, pretty crazy men kanske finns det ett frö till något här:

”Att något måste göras för att få travet mer intressant och överleva på sikt står klart.

I dag startar mellan 12 och 15 hästar i samma lopp. Hur (f-n) ska det kunna bli rättvist när alla är i princip jämnstarka och spåret avgör; spets och slut som det heter.

Förslag: Är det mer än åtta hästar i ett lopp, dela upp i två startfält med start/mål samtidigt på var sin sida av banan. Du vinner samtidigt mycket när det gäller problemet med kompiskörning eller häst från samma stall, de får starta i olika fält. Vinnare blir den som har bästa tiden, alltså inte den som håller igen och kör sista 200 och vinner. Måltrean i ett lopp kan få mer pengar än ettan på andra sidan. Kuskarna måste tänka annorlunda eftersom de inte har kontroll på hela situationen. Alla kan få chansen och tänk två upplopp för publiken!

Det finns säkert aspekter när det gäller säkerhet. Två bilar som ska synkas och en del annat som bör tänkas över men tycker att förslaget är värt att föra fram i debatten

i alla fall.”
Veckans tips

1. 12 Lord Flax (Solvalla, V86-7)

Enorm senast. Uselt spår. Kan inte låta bli.

2. 8 Ivar Sånna (Solvalla, V86-8)

Såg ut att hittat formen senast. Givna draget.

3. 8 Västerbo Highflyer (Solvalla, V86-2)

Härlig form nu.

Barfota igen? Luringen.