Nybrink: ”Ge travet ett mästarbälte...”

Läs Micke Nybrinks senaste krönika

Experten Micke Nybrinks krönika.
TRAV

Månprinsen A.M. är det finaste jag sett.

Och matchloppen det roligaste jag sett.

Nu har jag en briljant idé – igen. Den nya lördagsunderhållningen är väl given?

Jag vet inte hur ni andra upplevde det i lördags men matchen mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje  på Dannero slår det mesta jag varit med om på en travbana i år.

Om jag jämför loppet med  Elitloppsfinalen vinner helgens duell, lätt. Ni tror att jag överdriver men jag har känt efter ordentligt. Travsporten blir verkligen fantastisk när det som händer är så tydligt och avskalat som i en ren huvud mot huvud.

Sen vill jag också säga att Månprinsen A.M. är den finaste häst jag sett. Han ­knockar tavlor som Nu Pagadi, His Majesty, Going Kronos och allt vad de heter.

Månprinsen är som om han vore målad av Leonardo da Vinci och när han rör sig blir han animerad, det är så snyggt att det ­inte kan vara sant.

Nu måste svensk travsport ta hand om den här guldklimpen och ge honom chansen att nå ända ut. Vi gör honom till en symbol för travsporten, raka motsatsen till Geir Flåten och hans fula drivning av vinnaren Galileo i Kallblodskriteriet. Den gutten kan bli kvar i Norge.

Utmanas inför V75-publiken

En annan guldklimp, inser jag, är matchloppen. Visst, med lite tur väntar en ny tvekamp på Åby när de kör sitt Stora Pris men då krävs det olika vinnare i de två heaten. Vi hoppas på det: en vinnare i båda heaten är att blåsa oss på efterrätten.

Men matchloppen får inte ta slut där. Nu har vi hittat lördagens krydda, något för ­alla oss som spruckit att längta efter, vår snutte­filt. Därför har jag ett förslag, ett än så länge flummigt sådant men jag vet att folket på Svensk Travsport (ST) kan sy ihop det perfekta paketet. 

Trumvirvel: Vad tror ni om ett mästarbälte? Jag menar som man har inom boxningen? Just nu innehas det av Månprinsen A.M. i kallblodsklassen. Bland varmbloden skulle den första mästaren kunna bli vinnaren av Åby Stora på söndag. Det där tål att tänkas på.

Men grejen ska vara att vi har en mästare som man kan utmana i en match inför V75-publiken.

Precis som i lördags ska det vara stora pengar att köra om och tvåan ska inte gå lottlös. Vill vi göra det ännu mer spännande går det förstås att låta ägaren sockra potten, som i poker, ett slags ”blind”. Det kan vara upp till utmanaren att satsa, då kan mästaren anta vadet eller ge bort bältet. 

Allt det där får stötas och blötas av kreativa människor på ST och ATG. Jag är bara en pajas med en lysande idé.

Men att ha åtminstone en match i månaden är väl ingen dum start? En duell som blir en snackis och som kan nå utanför travsportens ankdamm, något som alla förstår.

Veckans tips

1. 13 Elma Lane (Solvalla, V86-1)

Rysligt bra senast. Kan väl inte förlora? Spiken.

2. 11 Ryan Kronos (Solvalla, V86-8)

Hårding från formstall.

Tutar och kör. Draget.

3. 1 Xenia G.T. (Solvalla, V86-4)

Fräsande spurt senast. Drömläge. Måste passas.