”När drömmen inte räcker till”

TRAV

Vi hade förstås drömt om det, vi som gillar att yra om trav.

För det är ju tillåtet, alla andra ler förlåtande åt oss.

Men det är inte så ofta fantasin överträffas av verkligheten.

I Sundsvall Open Trot dansade hon runt och slog världsrekord – igen.

Delicious U.S. är inte mycket att hurra för, kroppsligt alltså. Daniel Redéns amerikanska är tre skitar hög och skulle lika gärna ha platsat som ponny. Det är lite som Lannem Silje, hon går inte att ta på allvar.

Men vänta bara – vänta tills de spänner henne framför en sulky och kusken smackar på lite. Då blir hon världens snabbaste travare.

I V75-7, Sundsvall Open Trot, var hon tillbaka i hetluften efter det häftiga världsrekordet i Bollnäs den 14 augusti där hon travade 1.08,6/1640 meter utanpå ledaren och vann med halva upploppet. Frågan vi ställde oss i går var om den där ofattbara noteringen (tidsinflationen är läskig nu) skulle visa sig vara värd något, om den kunde räcka för att slå eliten i ett lopp över medeldistans. Vissa sa att nu var det en helt annan grej, andra menade att hon skulle ru- sa runt dem.

Jag hade bara ögon för en häst

Startlistan peggade i alla upp för en snabb inledning med tre extremt gasglada kuskar med de innersta spåren. Robert Bergh, Jennifer Tillman och Johnny Takter är inte kända för att ducka, glida undan eller backa ner. Det här borde gynna Delicious U.S. som ändå behövde tur för att kunna vinna från spår åtta (blev sjunde efter strykning) bakom bilen. Om de bara slogs i täten så.

Och det gjorde de. Bergh bakom Global Money svarade ut Tillman och Royal Fighter som i sin tur tog emot Creatine och Johnny Takter.

Jag vet inte hur de tänkte, om de tänkte eller bara skrek som indianer men jag älskar dem.
1.05,5 första 500 blev 1.07,8 första 1000 och då ledde Creatine loppet. Bergh hade för säkerhets skull gått ut och pressat lite när den värsta startrusningen lagt sig efter 800 meter. Sa jag att jag älskade dem?

Men jag hade bara ögon för en häst. Längst bak i fältet låg Delicious U.S., skyddad från all vind, liten som hon är. Hon tassade fram, spann som en katt och bara väntade på att Örjan Kihlström skulle ge henne en signal.

Trav när det är som absolut bäst

Kihlström gjorde som vanligt. Smög och smög. Hittade ryggar ut på sista långsidan, åkte på ett och annat tjuvnyp men hittade nya ryggar. Väntade. 200 meter från mål var hon världens mest givna vinnare när Örjan flyttade ut henne ett spår. På pigga ben sprintade hon förbi och vi visste redan då vad som höll på att hända. Segertiden blev 1.10,0/2140 auto och är nytt världsrekord för ston över 1000-me- tersbana. Det är också en tangering av det absoluta världsrekordet som innehas av Robert Bi, satt på Charlottenlund i Danmark i juni när han vann deras största lopp. Roligare än så här kan inte trav bli. Här fick vi se sporten från sin bästa sida. Att se en gudabenådad travare runda ett helt fält, att se kusken göra allt rätt och njuta av när världens snabbaste sto får flyta ut över upploppet. Det går inte att beskriva – för mig tar orden slut.