On Air - jackpotthästen

Inled med spik - då kan det bli miljoner...

TRAV

Lördag: V75 med jackpott, bli ensam och sopa hem 38 miljoner.

Söndag: Åby Stora Pris med Gidde Palema, Scarlet Knight och Revenue.

Först spel i världsklass, sen sport i världsklass.

Om jag har några drag? Jag har i alla fall pluggat så att ögonen är röda.

lita på svanen Åke Svanstedt kör On Air i första avdelningen - ett mycket bra val, tycker Nybrink.

För nionde gången i år är det jackpott på V75. 17 miljoner frös inne förra veckan och den potten ska vi slåss om nu. Men snacket om att bli ensam slår jag snabbt ur hågen. Glöm det du med, var realist, chansen är ofattbart liten. Grejen med jackpott är istället att det är överbetalt för sju rätt. Du behöver inte tokspela för att bli rik, nöj dig med ett sätta ett par sunda spikar, chansa i ett par lopp och gardera sen frisk i resten. Nöj dig med en miljon.

Det sägs ju i fliten är turens moder och om det stämmer står jag först i kön i morgon, jag har kämpat. Bästa spiken hittar jag i V75-4, ett stolopp där de flesta av damerna är ena riktiga kärringar. Förlåt, så menade jag inte. Eller kanske ändå, vad jag vill ha sagt är att nästan hela fältet är fega och sura och allmänt ovilliga när det drar ihop sig.

Men det finns ett undantag, ett sto som inte kliver åt sidan, som det är lite Klüft-stuk på.

Open Mind har varit ruskigt bra på slutet och jag har svårt att se henne misslyckas.

Flyger förbi till slut

I V75-1 tror jag att On Air flyger förbi allt över upploppet. Åke Svanstedt tränar och det är utan risk att bli idiotförklarad jag stimmar upp hästen. Svanstedts kusar överträffar sig själva gång på gång och det är ingen slump att han leder V75-ligan överlägset. On Air flög fram i comebacken senast (1.09 sista 600) och med minsta lilla slagläge smäller det bara till.

On Air och Open Mind är grunden i mitt V75-system. Nu är det dags att prova några rallarsvingar, att knocka favoriter och jobba in skrällar. Nu börjar det roliga. Tinas Tanja är en lagom propp i V75-2. Hon har varit läcker i två raka och jag har rätt känsla här, kan se hur Torbjörn Jansson (en av de bästa) smyger med och slår sig förbi snopna favoriter.

Belltex i V75-3 är det risk för att jag blir hånad för. Skratta på bara. Jag drömmer om tidig ledning och sen kan han smita undan till ett högs odds. Kom ihåg vem som sa det.

Lukas Farming (V75-5) var grym senast och är ett hett bud. Jag streckar två till: Madonna Index (Svanstedt) och Arras (jättekapabel).

V75-6 är olösligt. Budgetvarianten är att chansspika Flying Herkules som kan leda runt om, eller vissla förbi efter ett lopp på rulle. Alternativet snuddar vid helgardering.

Äter upp motståndet?

Frökjaers Jeans i V75-7 är Danmarks bästa häst (tror jag) och om han är i form äter han upp och skiter ut motståndet. Men är han det, i form alltså? Nja, ingen vet och jag garderar och streckar Kozac Race och Zoccer Wadd blixtsnabbt.

På söndag körs Åby Stora Pris, tillsammans med Olympiatravet det största loppet i Sverige över medeldistans. Elitloppet över 2140 meter skulle man kunna kalla det. Normalt sett brukar det dyka upp kanoner från andra länder; i år hittar vi bara några rundningsmärken för den svenska eliten som är urstark för tillfället. Scarlet Knight är min vinnare. Han vann halva loppet i spårlottningen och om bara Melander inser att han måste trycka av hästen från start är saken klar. Visst är det möjligt att Gidde Palema är den bättre av de två men på den här nivån betyder positioner allt.

Tre bra tips

Micke Nybrink ([email protected])