Visst lönar det sig att leta fel på favoriterna

TRAV

Det var en av de skönaste vinnare jag satt på länge.

Malabar Circle Ås exploderade förbi en snopen Victory Tilly.

Nu är väl Svante Båths speedkula given i Elitloppet?

Att gå ut och påstå att Victory Tilly ska få stryk är INTE populärt. Många mejl har jag fått, ilskna sådana. Jösses vilket idiot jag var, borde slås ihjäl, omedelbart.

Här är ett lite snällare exempel, avsändare Linda G: ”Jag ska bara säga dig en sak! Håll dina åsikter för dig själv! Du vet mycket väl att Victory Tilly är världens snabbaste häst! Och han är i kanonform. Så bara håll käften!”

Men jag har ju så svårt att rätta in mig i ledet. Om jag nu misstänker att storfavoriten Victory Tilly inte är på topp och att jag har ett dunderdrag, då skriver jag det. Det är mitt jobb och min förbannade plikt som spelare.

Favoriter ska man leta fel på, även om det innebär en attack mot nationalklenoden.

Victory Tilly fick alltså stryk. Han ser jättefin ut men det är precis som tidigare år, han är inte som bäst på våren. Visst kändes det som en start i Elitloppet blåste bort i vinddraget när Malabar Circle Ås flög förbi?

”Jag satt på nålar”

Lindys King kan massor men har ofta problem med travet. Nu vann han knappt men säkert V75-1 efter att ha överraskat oss spelare med att försvara innerspåret bakom bilen.

– Jag förstår om ni är förvånade men jag tog en chans och lyckades hålla spets, sa Stig H som också berättade att fyraåringen tillhör kulltoppen när travet flyter.

– Men jag satt på nålar upploppet ner, han var inte trött i mål.

Kipketer Zon ser ut som en kanon, och verkar vara det också. Han lekte sig till vinst i V75-2, knallade 1.12,8 sista rundan och Bosse Eklöf sa att han bara kört två bättre hästar, Scandal Play och Prince Apanage. Jag köper det uttalandet rakt av.

Bästa loppet i Norden i år

Till sist: I dag smäller det i Oslo. Gidde Palema, Kesaco Phedo och Rotation ryker ihop och loppet är det bästa som körts i Norden i år.

Jean Michel Bazire, mannen bakom Kesaco Phedo, ligger lågt. Han säger att hästen behöver loppet i kroppen och körs snällt.

Från stall Svanstedt låter det bara uppåt. Täta starter är ett plus, det blir full gas för spets, givetvis barfota och man räknar, föga överraskande, med bra chans.

Starten avgör allt. Lyckas Gidde svara ut katapulten H.P. Paque är loppet över, annars blir det dramatik.

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM