Hästens läge - det är hela hemligheten

TRAV

Travlopp i allmänhet och V75-lopp i synnerhet är jämnare än vi tror.

Hur trist det än låter: positioner avgör.

Det fick vi, eller åtminstone jag, en påminnelse om i går.

Nöjd grön kusk - Åke Svanstedt.

Jag trodde Count"s Dream skulle vinna V75-1 från dödens, eller som det så snitsigt brukar heta oavsett position.

Men det gick inte alls.

Dagens näst största favorit hamnade utvändigt Brunton Tilly och Olle Goop körde hårt mot ledaren sista 700. Jag tycker att Goop gjorde rätt, han kastade sig över värsta hotet som ledde, nu jäklar ska du få. Men i ryggar tassade en brett leende Peter Untersteiner och segern blev ganska enkel för formstarka Chanson d"Inverne, streckad på två procent. Korsdrag.

Som sagt, det är jämnare än vi tror och jag kommer också att tänka på min gamla devis att de är sällan lika bra igen efter en fantomprestation. Visst är det kul att vara efterklok?

Positioner var det ja. V75-2 blev en tämligen trist historia där Åke Svanstedt small till front med nyförvärvet och överspelade (tyckte jag) favoriten Cadazzo Broline. Efter 1.18,5 första rundan kunde de lika gärna ha blåst av loppet och gett degen till grön kusk. Nu gör man inte sånt inom travsporten men Cadazzo vann enkelt, intetsägande efter en 14,5-asvlutning sista rundan. Helfestligt.

Dödens - en vinnare

Human Behaviour, streckad på 89 procent, var generande överlägsen i högsta klassen. Spets försvarade han med en fnysning och efter 1.13 första rundan försvann Skånehästen sista 300.

Dödens, utvändigt ledaren, är inget dumt läge på V75. Det har vi sett förr, även om min mordvinnare i V75-1 föll raklång därifrån. Red River i V75-4 forcerades till just dödens och vann sedan säkert i stark stil. Fler segrar väntar för den gråröde (?) femåringen, och säkert för Elin Gustavsson också som kör med självförtroende.

Järvsö Harry (10 procent) behövde ingen drömposition för att vinna V75-5. Han låg sist 800 kvar men bara flög förbi hela gänget över upploppet. Hästen har tänt till barfota och i ny regi och nu spöande han ett namnkunnigt gäng.

Vad var det jag sa: Urstarke Sun Protection var en skön vinnare och chansspik i V75-6, sex gånger satt fint.

Passas nästa gång: Suitable Rose smög med i tredje inner i V75-1 och gick fort över mål efter sen lucka. Såg kanonfin ut. Pols Valborg låg sist varvet kvar i V75-4 men flög fram sista halvvarvet och slutade trea.

Micke Nybrink