Inte Örjans fel att han förlorade

TRAV

En förbannelse vilar över dem, hästarna som siktar på Elitloppet.

Face of Speed borde ha vunnit på tomgång.

Även om det går att ta till flera bortförklaringar.

Men något Elitlopp lär det inte bli.

I fredags bestämde sig Lutfi Kolgjini för att låta Face of Speed, storfavoriten i Gulddivisionen i går, tävla med skor. Han menade att det inte spelade någon roll, att hästen skulle vinna ändå, och avsikten var att spara hovarna inför en eventuell start i Elitloppet.

Eftersom Hans G Lindskog inte var särskilt begeistrad före gårdagen förmodar jag att han drog ett stort svart streck över Face of Speeds namn efter floppen, som ju andraplatsen måste betraktas vara, i Rättvik i går. Visst, hästen gick med skor och var inte alls lika flygande som på Forus gången innan, och visst, innerspåret var löst och uppkört, och visst, Örjan Kihlström tog på sig förlusten och menade att han kört för sakta mitt i loppet.

Men det räcker liksom inte ändå.

Imponerande av King Cobra

Nu fick vi än en gång bevisat att skor på ALLTID är ett minus, glöm aldrig det, strunta i vad tränarna säger. Varför kör de i så fall barfota överhuvudtaget? Kihlströms självkritik köper jag inte, det var absolut inte hans fel att hästen torskade. Örjan gjorde allt rätt den här gången.

King Cobra gick däremot barfota i

V75-1. Han försvarade enkelt spets och sen vann han så lätt, så lätt. King Cobra är troligen så bra att han vunnit V75-3 om han fått dirigera i ledningen på samma sätt som Face of Speed.

I V75-2 vann Oskar Palema ett rörigt lopp och visst var han bra men hästen vi minns är givetvis Petter Lundbergs Bellini som var dagens hjälte från dödens.

Johnny B Karlsson har kanske inte haft något flyt på slutet men att se honom köra häst känns var som att flytta sig bakåt i tiden. Han påminner om Erik Adielsson när han körde sig upp i eliten, samma vakenhet, samma förmåga att hitta de rätta ryggarna, att vänta ut de andra och hugga som en kobra när det är läge.

Med Twigs Kayo i V75-4 lekte han sig till seger och profiterade på de andras misstag och iver. Räkna med att Johnny B är en av Sveriges bästa kuskar om några år, om han inte redan är det?

Många galopper

Robert Bergh provade ett utbrytningsförsök med Roland i V75-5 men 600 kvar var klungan ikapp bröderna Sedins travare och norske Lome Kongen var loppets Lance Armstrong, starkast i målskjutsen.

Avslutningen blev ful, åtta av 22 hästar galopperade i de två sista loppen och om det berodde på underlaget vet jag inte. Det handlade mest om att klara sig helskinnad genom röran , vilket Eiffel Tower och Opus Brick gjorde.

Micke Nybrink