Min morsa kunde tagit ut spikarna

TRAV

Toppsport på Bergsåker – och därmed risk för favoritsegrar.

Spikarna kunde min morsa ha plockat ut.

Men det är ändå Bergsåker och höst – så visst ska det liras.

Alla spikar Fama Currit i V75-1 och jag följer lydigt strömmen. Hon är jättefavorit (87 %) i Breeders’ Crown-finalen för fyraåriga ston och eftersom hon är överlägsen i kullen handlar det nästan om straffspark utan målvakt. Peter Ingves har suttit i utvisningsbåset ett tag men nu dyker han upp, nymuckad och körsugen. Fama lekte sig till seger i försöket och här glider Ingves till spets och sen – gäsp? vad händer sen?

Roligt drag i andra

V75-2 känns som en duell mellan barfotahästen Ranunkel och kusligt formtoppade Star Running. Visst skulle man kunna låsa loppet på den duon. Men jag är svag för Staro True Blue som kan avsluta rykande när han får tassa med i ryggar. Att han bara är streckad på sex procent innebär underbetyg till de tidiga spelarna.

Det här är omgångens roligaste rysare.

Egentligen borde man väl strecka tre hästar i guld: Nyby Exet (spets), General du Lupin (tuff) och Malabar Circle Ås (snabb). Men jag är ganska övertygad om att snabbheten, speeden, avgör loppet till Malabars fördel. Hans sätt att spurta näst senast på Solvalla var något i hästväg, barfota runt om för första gången på länge. Nu blir det åter racerbalans och jag påstår att Erik Adielsson kör i ryggar och blåser förbi över upploppet. Lätt vunnet.

Alla mot alla, så ta många, i fjärde och jag stimmar upp Copi Crown (25 %). Ja, jag vet att han har spår tolv bakom bilen på 1?640 – men man kan ju inte få allt. Senast var han stenklar, trodde jag, men då var han chanslös mot en grym Star Running. Dessutom – han gick med skor då. Nu blir det barfota, precis som vid uppvisningssegern näst senast.

Faksen stenklar

151 starter, 130 segrar – Järvsöfaks (91 %) har nog lite chans trots tillägg på 1?640 meter i V75-5. Givetvis ska han spikas, även om ”allt kan hända”. Som? Bra fråga. Det finns ingen klarare vinnare i hela Sverige den här månaden.

Breeders’-finalen för grabbarna, V75-6,

handlar om 1, 2, 3 på förhand, Crown Kemp, Order By Fax och Triton Sund. Men de kan ju också vara slitna efter en lång säsong och jag spekulerar, utan att ha några som helst belägg, i skräll.

I sista, ständigt svåra silver, har jag feeling för Anelka (30 %). Vad många verkar ha missat är att han tar spets så det bara sjunger om det. Och senast var han klart bra.

Helgens tips

Micke Nybrink