Fama Currit – elitklass

Micke Nybrink summerar helgens V75

TRAV

Fama Currit är landets bästa fyraåriga sto.

Men det visste vi redan.

I går tog hon 19:e segern i 22:a starten när hon skrattade hem Breeders’ Crown på Bergsåker.

Peter Ingves, den lille publikfriaren, gled till ledningen efter 400 meter, släpptes dit av Toamasina och Robert Bergh, och sen var spänningen över.

– Nu har hon vunnit alla stora stolopp som gått att vinna i sin årgång, konstaterade Ingves och berättade också att tränare Petri Puro är sugen på att prova henne i Frankrike i vinter, den svenska guldgruvan, ni vet.

Själv förväntar jag mig att hon tar steget in i eliten nästa år, och då menar jag inte Stoeliten.

Undrar ni över hennes tre förluster? Här: Breeders’ Crown-semi förra året efter en vansinnesfärd, försök till Derbystoet i augusti, smått bortkörd som tvåa bakom Flying Young och så i finalen av Europaderbyt där hon var grym som trea bakom Conny Nobell och en fransos.

Goop hade tur – jag blev sur

Björn Goop körde på chans i andra ytter med Ranunkel i V75-2 och vann tursamt efter en invändig och trång (?) lucka. Själv var jag just då omåttligt sur eftersom mitt lir, Staro True Blue till 8,80, var moralisk vinnare efter att ha gjort jobbet sista 700. Stenklar nästa gång med längre sparat krut?

I guld visade min spik Malabar Circle Ås att han troligen är speedigast i Sverige när han visslade ner allt efter en ren drömresa. Vi noterar också att han tävlade med skor och att Erik Adielsson hade flyt som kunde sitta kvar till upploppet.

General du Lupins insats som knappt slagen tvåa gillade jag. Nu trycktes gasen inte i botten förrän 200 kvar och hästen vrålspurtade över mål.

Tog ni rygg på mitt dunderdrag?

Hoppas ni tog rygg på mitt dunderdrag, Copi Crown till oddset 6,33 i V75-4. Efter en resa i absoluta kön small det bara till ute vid staketet. Skor senast = seg, barfota nu = pang. Det var lite Malabar Circle Ås-stuk, eller hur?

Triton Sund var ruskigt bra i Breeders’-finalen för hingstarna efter tredjespår till dödens. Örjan Kihlström visade att det går att vinna storlopp med en mörbultad kropp.

– Jag är öm men nu är det lättare att glömma smärtan och hästen var ännu bättre än i semin, summerade Kihlström som också hintade om att det kan bli Frankrike även för Triton i vinter.

Ja just det, höll på att glömma en sak: Järvsöfaks tog ju sin 131:a seger. Överlägset – denna gång utan tacklingar från J-O Perssons sida. Nästa gång borde han få starta 60 meter efter, 20 sketna meter fnös han åt.

Och så blir det jackpott nästa vecka. På Solvalla.

Micke Nybrink