Giant Diablo Sveriges travdrottning

Ägaren: Hon är bäst i världen!

TRAV

Drottningkronan har suttit ett aning på sniskan på landets bästa travsto Giant Diablo. I storloppet Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst på Solvalla visade hon vem som regerar.

Giant Diablo vann på 1.13,5 efter en härlig slutstrid.

”Hon är bäst i världen!”, jublade ägaren Tommy Jacobson i vinnarcirkeln. Jacobson, som är ordförande i Djurgården Fotboll AB, hyllade också kusken Hans-Owe Sundberg som hoppade in i stället för ryggskadade Örjan Kihlström.

Sundberg har kört Giant Diablo tre gånger tidigare och tagit placeringarna 1–2–1. Nu blev det seger i årets sista storlopp för äldre hästar i Sverige.

– Jo, jag körde henne som treåring men det har hänt en hel del sedan dess, säger Hans-Owe Sundberg och ler.

– Även om hon var bra då, så har hon ju utvecklats enormt och det är en verklig topphäst.

Tredje årssegern

Giant Diablo lyckades fånga in Dumle Loss kort före mål och segermarginalen blev ett huvud.

– Jag trodde nog att vi skulle vinna i sista kurvan när vi fick så bra draghjälp i tredjespår men Dumle Loss höll bra utvändigt om ledaren och det var inte mycket som skilde.

Segern i Silverhästen var blott Giant Diablos tredje vinst i år men stoet har mött de bästa i världen. Hon har tagit tredjeplatser i Oslo Grand Prix, Elitloppet, Copenhagen och i mitten av juli blev det seger i finska Mikkeli-loppet. I prispengar har det blivit två miljoner kronor, jämfört med 3,6 miljoner förra året, då hon dominerade bland landets fyraåringar.

– Hon har gjort en jättebra säsong och vi är mer än nöjda. Hon har visat att hon tillhör eliten redan som femåring och det var beskedet vi ville ha, säger tränaren Roger Walmann.

Överraskad

Var du överraskad att Giant Diablo vann Silverhästen?

– Ja, det är jag till viss del. Hon har ju varit nedsatt av en infektion och var inte så bra senast på Jägersro. Men topphästar hämtar sig snabbare än andra och hon är unik.

Lördagens start på Solvalla var den sista för året och nu går Giant Diablo till vintervila. Hon kommer tillbaka nästa vår och då hoppas tränare Walmann att någon av årets tredjeplatser kan förvandlas till seger.

Walmann hade en toppdag och stallet körde in närmare 800000 kronor. I V75-6 vann lärlingen Johan Untersteiner med det passande hästnamnet Roger Hornline efter en rykande finish längt ut i banan.

– Johan gör inte många fel, berömmer chefen.

Otäck olycka

I V75-4 inträffade ännu en otäck olycka på Solvalla sedan Garland Launcher, med Ulf Ohlsson i sulkyn, bröt sig ut i första kurvan och sprang över Royal Will och Stefan Söderkvist. Söderkvist fördes till sjukhus där man kunde konstatera en höftskada och några brutna revben.

För knappt två veckor sedan skadade toppkusken Örjan Kihlström ryggen efter i en svår olycka. Kihlström skulle ha kört Garland Launcher men lämnade återbud på grund av ryggproblemen.

För en månad sedan drabbades Torbjörn Jansson av ett benbrott efter att blivit sparkad av en häst.

Stig Lindmark/TT