Båths Kung bäst igen

Tredje storsegern för året

TRAV

Kung Lavec tog sin tredje storseger för året när han vann Breeders´ Crown-finalen för treåriga hingstar och valacker på Sundbyholmstravet. Lasse Lindberg avgjorde loppet när han tidigt körde till ledningen.

– En skön seger med tanke på strulet i Kriteriet, sade Kung Lavecs tränare Svante Båth.

Stoavdelningen i Breeders´ Crown vanns av Joy Ås med Björn Goop i sulkyn.

Kung Lavec inledde säsongen med att vinna de båda E3-finalerna och var också favorit i årets största lopp, Kriteriet. Men då blev han grovt störd till galopp. I Breeders Crown-finalen höll han sig i trav hela vägen och då fanns ingen som kunde hota honom.

– ”Kungen” vann väldigt enkelt och visst känns det som en liten revansch för missen i Kriteriet. Svante Båth har än en gång lyckats att sätta hästen i toppform och det är imponerande. Jag sa till Svante efteråt att han gav bort fem procent i körprovision i onödan till mig, som ”Kungen” var i dag kunde han själv åkt runt och vunnit loppet, sade segerkusken Lars Lindberg.

Trappar ned

Lindberg fyller 65 år 2006 och får bara köra nästa år. Han har tänkt att trappa ned på styrningarna men Kung Lavec ”slipper” han nog inte.

– Jag kommer inte att resa lika som tidigare men ägarna till Kung Lavec har redan frågat mig om jag ville köra honom nästa år också. Det är förstås väldigt hedrande för en pensionär som jag. Jag får tacka Svante för att han fortfarande anlitar mig som kusk och jag trodde aldrig att man skulle få uppleva detta i slutet av karriären.

Lördagens seger var den elfte i karriären på 16 starter för Kung Lavec, vilket i insprungna pengar inneburit nästan 2,8 miljoner kronor.

– Nu blir det vinterträning för Kung Lavec. Han kommer inte att starta förrän i april nästa år. Han har väldigt hög kapacitet och jag har stora förhoppningar. Men han är inte direkt okomplicerad, men som tur är så märks det inte något av det på banan, sade Båth.

Enkelt

I stoklassen av Breeders Crown var Joy Ås och Björn Goop stora favoriter från innerspår. Joy Ås höll ledningen utan några större problem och höll sedan enkelt motståndet ifrån sig på upploppet. Även för kretsen runt Joy Ås handlade det om lite revansch. När största loppet för ston, Oaks, avgjordes var Joy Ås inte frisk.

– Då hade hon fått i sig för mycket protein, visade proverna. Det känns skönt att hon kom tillbaka snabbt och visade hur bra hon är. Annars hade man fått gå och fundera hela vintern. Hon har vunnit alla lopp utom två under året så det är klart att jag tycker att hon är bästa stoet i årgången, sade Björn Goop.

I guldloppet vann elvaårige General du Lupin som inte visar några ålderstecken. Örjan Kihlström var tillbaka i sulkyn efter de ryggproblem han fick efter en olycka för ett par veckor sedan.

– General du Lupin var riktigt bra i dag och han är uppåt i form. Själv har jag fortfarande lite ont men det blir bättre och bättre. I dag var det inga problem efter tävlingarna som det har varit tidigare, sade Kihlström.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM