Ny travhistoria skriven av Stig H Johansson

Tog sin tusende seger i V65/V75

TRAV

Segergester från ”The Champ” Stig H Johansson är lätträknade. På lördagen kom den bakom Victory Tilly, som tog Johanssons tusende seger i V65/V75.

– Det här är nästan för mycket, sade han lätt rörd.

1993 kastade Stig H Johansson körspöet i luften för första gången sedan han vunnit Prix d'Amerique med Queen L.

En liten segergest kom när han och Queen L besegrade Peace Corps på Solvalla 1992. Superstjärnan Peace Corps hade precis lämnat Johanssons stall efter en schism med ägaren.

En högerarm åkte också i luften när Victory Tilly vann Elitloppet 2000 efter en hård fight med franske General du Pommeau.

Segergest från Stig H

Nu var det dags igen efter att man dominerat Gulddivisionen på Kalmartravet från start till mål och aldrig gett storfavoriten Spring Ray/Björn Goop någon som helst chans.

– Jo, men det här var ju något alldeles extra att vinna den tusende segern med just Victory Tilly. Han är den bästa häst jag tränat och han har betytt så oerhört mycket för mig.

Ingen häst har gett Stig H Johansson sådan glädje som Victory Tilly. Han fick in hästen i träning 1999 när Victory Tilly var fyra år. Sedan har det blivit stora segrar i Sverige, Norge, Italien, Holland och USA.

Med sina 36,2 miljoner kronor i prissumma är han överlägset vinstrikaste travhästen i Sverige.

Vilka är dina största segrar med Victory Tilly?

– Oj, det var svårt, men Derbyt på Jägersro 1999 var väldigt kul att vinna, det var ju hans först stora seger. Sedan förstås Elitloppet 2000 som fortfarande är min roligaste seger någonsin. Den tredje får bli världsrekordet på The Meadowlands när han travade 1.08,9 för tre år sedan. Man får väl sätta in dagens seger som en av de mer känslosammaste vinsterna.

Tusende segern

Stig H har dominerat svensk travsport i snart 30 år och att få ta jubileumsseger nummer 1000 på V65/V75 med Victory Tilly var väl regisserat. Att han tog jubileumssegrarna nummer 800 och 900 med samma häst gör storyn oslagbar.

– Det brukar alltid bli extra svårt att ta dom där segrarna, det har jag erfarenhet av från tidigare. Men att få ta den tusende på V65/V75 med Victory känns förstås extra rolig. Han har ju varit drabbad av skador de senaste åren men kommer hela tiden igen.

– Trots att han är 10 år tycker han fortfarande att det är roligt att träna och tävla. Varje gång man kör honom så blir man glad. Man får dock inte glömma bort skötaren Malin Gustafsson i sammanhanget, hon har gjort ett otroligt jobb med hästen.

Din egen insats?

– Jo, det är väl också bra...

Ägarna ”stall Kalas” har också visat sin uppskattning för Stig H. När han fyllde 60 år i somras fick han Victory Tilly i födelsedagspresent – efter att tävlingskarriären är över. Den kan fortsätta i två år till, sedan kommer älsklingshästen att få en egen hage ute på Stora Alby.

TT