Favoriten hade flax

Per Nicklasson om gårdagens V75

TRAV

Tur och överlägsenhet var temat på V75 i går.

Vissa var både tursamma och överlägsna, andra bara tursamma.

Micke Nybrink har haft en vecka i fjällen. Jag gissar att han kommer att få öppna mejl som om det inte fanns någon morgondag när han kommer hem. Det var nämligen upprört innan och efter V75-inledningen i går.

Här skulle man normalt sett ha skrivit något lätt krystat som ”Fotbollshästen springer mot nya mål – bollade med motståndet i V75-1”.

Men eftersnacket till Across the Lines seger kom i stället att handla om helt andra saker. Till och med folk som spikat honom hade en lite fadd smak i munnen. Normalt sett styr spelet känslorna till hundra procent.

Tre omstarter där Across the Lines inte satte en fot rätt, en flykt från banan och återkomst till densamma tio minuter senare – när konkurrenterna hunnit stirra upp sig ordentligt, stillastående men felfri i den giltiga starten och totalt överlägsen efter en tung resa. Så kan man sammanfatta Across the Lines V75-dag.

Upplägget kändes tveksamt.

Tillåtet att lämna banan

Jag följde loppet via ATG Live men på grund av upprörda medelålders män hade jag svårt att uppfatta vad Lennart Forsgren sa. Men av tonen att döma ifrågasatte även han det hela.

Thomas Uhrberg körde Finish First i samma lopp. Jag ringde honom för att få hans syn på saken.

– Att Across the Lines lämnade banan var i sig ingen fara, det får man göra så länge man inte ändrar utrustningen. Men jag pratade med Peter Untersteiner som dömdes för en av omstarterna, han tyckte absolut inte att han hade stört någon, sade Uhrberg.

Vi kan konstatera att Across the Lines var överlägsen, men hade tur som en tokig.

Strykningen gav Hollywood fördel

Överlägsen och tursam var också Hollywood Star i V75-2. Fast hans seger var mycket mindre kontroversiell. Här var det en sen strykning av Ima Flashlite som var vinnarens lycka. Strykningen förvandlade Hollywood Stars andraspår, och en högst trolig galopp, till ett innerspår och en högst trevande start.

Men Björn Goop, vaken som han är, tog sig snabbt ut i andraspår och gav sedan sin styrning en bra resa. Sista 700 fanns det bara en häst på banan. 14 gånger från innerspår var bra. Jo tack, jag lirade.

Överlägsen var inte Invincible Dust, men jäkligt tursam när hon i knackig stil hemförde V75-5. Konkurrenterna hanterade henne precis som man ska hantera en favorit som sitter instängd på innerspår. Men hon slank ändå loss och avgjorde knappt. Ska det bli seger nästa gång måste hon dock vara mycket bättre.

I V75-6 var Hamble Crown en värdig vinnare. Bakom honom avslutade Wealthy sista 600 i 1.10-tempo. Honom hjälps vi att lira ner i bottenodds nästa gång han startar.