Hot Tub tuffast i guldfinalen

300 000 kronor för segern på Mantorp

TRAV

Mantorp (TT)

På 30 starter har Hot Tub tagit steget från debut till Sverigeelit.

Sexåringen imponerade stort när han vann Guldfinalen på Mantorptravet för Åke Svanstedt.

Det var nervöst innan loppet eftersom han var mer rullig än vanligt. Men hästen tog sig samman på bra sätt och Svanstedt hade läst loppet rätt på förhand, sade tränaren och ägaren Marcus Öhman.

Bara fem system hade alla rätt på Mantorp och belönades med drygt nio miljoner kronor.

Hot Tub har under hela sin karriär startat inom V75. Av de 30 starter han gjort har 19 varit inom V75 och åtta av dessa har resulterat i segrar. Efter starten på Mantorp har han också finalensegern i högsta klassen på meritlistan.

Inte favorit

Men Hot Tub var inte favorit på Mantorp, men de två mest spelade i loppet körde mot varandra samtidigt som Svanstedt hade sin taktik klar på förhand, trots dåligt spår.

– Jag trodde att det skulle bli ledigt utvändigt ledaren så jag laddade direkt från start. När sedan de andra kom bakifrån hade jag inte en tanke på att släppa ner någon framför. Nu blev det så att vi blev släppta till ledningen istället och det var ju bra för oss, sade Svanstedt.

Favoriten Hot Shot Knick landade utvändigt Hot Tub med 1200 meter kvar och tryckte på rejält runt sista sväng. Det var inget som oroade Svanstedt.

– Tränaren sade till mig att hästen kan kännas trög i sista sväng men istället var han friskt på bettet och sedan svarade han på bra sätt hela vägen till mål, sade Svanstedt.

Stora pengar

Segern på Mantorp var värd 300000 kronor och Hot Tub har nu tjänat nästan 1,8 miljoner kronor på sina 30 starter.

Favoriterna hade en tuff dag på Mantorp. Bara en av sju favoriter infriade spelarnas förtroende, Nicloas Cage och Björn Goop.

Omgångens största favorit var Tequilaracing Rose, som kördes av Erik Adielsson. Storfavoriten släpptes till ledningen efter ett halvvarv men tappade travet efterhand och galopperade med 800 meter kvar.

– Jag har ingen bra förklaring till vad som hände. Han kändes bra i både värmning och provstart men började sedan schabbla allt mer och till slut kunde han inte reda ut det, sade Adielsson som ändå blev omgångens ende dubbelsegrare.

Adielsson vann första avdelningen med Suzanne och avslutade med Hamras Gavotte. Till slut var det bara fem system som hade alla vinnare markerade och dessa belönades med 9347636 kronor.

TT