”Jag är mycket, mycket imponerad”

Order By Fax vann Olympiatravet

TRAV

Order By Fax har fått sitt definitiva genombrott. På lördagen segrade femåringen i Olympiatravets första försök efter ett mycket starkt slutvarv.

– Jag är mycket, mycket imponerad, sade kusken Per Lennartsson.

Order By Fax fick en löpning bland de sista. Men när Per Lennartsson attackerade i tredjespår på sista långsidan gick det undan. I ett huj hade han passerat samtliga – utom ledande favoriten Thai Tanic och Björn Goop. Men på upploppet ökade Order By Fax ytterligare något på steglängden och tog kommandot redan mitt på upploppet.

– Det är en sak att gå fort i 300-400 meter men att sedan fortsätta i samma fart sista 200 av loppet imponerar. Sista biten fällde han bara fram öronen och väntade på dom andra, sade Lennartsson.

Segertiden blev fina 1.13,7 över medeldistans men det är ändå två sekunder långsammare än när han vann på 1.11,8 på Vincennes 21 januari.

– Loppen i Frankrike har gjort honom gott. Han har gått fantastiska lopp där nere och utvecklats mycket, blivit mer mogen och ännu mer fokuserad på tävling. Styrkan har han alltid haft men nu har han också blivit snabbare, fortsatte Lennartsson som äger halva hästen tillsammans med uppfödaren Stefan Balazsi.

Efter den imponerande segern på Vincennes fick de ett par riktig feta utländska bud på sin häst men ännu har det inte blivit någon affär.

– Vi får se hur det blir men det har varit rätt så lugnt den senaste tiden och inget hett bud finns just nu i varje fall, säger Lennartsson.

Order By Fax är en riktig tuffing, för bara en månad sedan startade han i Turin där han spurtade vasst som trea. Därefter åkte han direkt hem till Sverige för avelsvärdering (godkänd!) på Axevalla och de senaste veckorna har han tillbringat i Lennartssons stall på Simlom, strax utanför Norrtälje.

– Nu får vi ladda batterierna för finalen på Åby om en månad. Min häst är i toppform medan konkurrenterna kanske inte riktigt är på topp ännu. Det ska i alla fall bli väldigt kul med finalen.

Thai Tanic gjorde sin andra start för Björn Goop och den norskfödde sexåringen höll klart godkänt som tvåa på 1.14,0. Det blev en hård öppning första 700 metrarna och Thai Tanic fick lite mjölksyra sista biten.

Järvsöfaks utmanades av norske stjärnan Moe Odin i V75-5 och det blev en härlig duell. Järvsöfaks, med Jan-Olov Persson i sulkyn, kunde inte försvara sitt innerspår men tog sig ut andraspår efter 100 meter medan Moe Odin tog ledningen. På sista långsidan attackerade Persson från andrapar utvändigt och tog kom ner bakom ledaren 550 meter kvar. I det läget höjde Asbjörn Mehla tempo med Moe Odin.

– Det blev ju några längder fram till Moe Odin i sista kurvan och då sprang ”Faxen” så fort han kunde. Jag blev förstås lite orolig i det läget men så fort vi kom in på upploppet tog ”Faxen” i för fullt och då förstod jag att vi skulle vinna, sade Persson.

Segertiden för Järvsöfaks blev fina 1.20,5 över kort distans och tolvåringen verkar bättre än någonsin.

– Ja, nu verkar han ha blommat ut, sade Persson och skrattade.

Järvsöfaks har därmed tagit nio raka segrar och det lär dröja innan han förlorar igen.

Stig Lindmark/TT