Tre år till för Järvsöfaks

TRAV

Flaggskeppet Thai Tanic lyckades inte bryta isen för styrman Björn Goop i det första uttagningsloppet till Olympiatravet.

Grejade dock en finalplats bakom vinnaren Order By Fax som gick en rejäl repa sista halvvarvet och vann komfortabelt för sin tränare Per Lennartsson.

För betrodda duon Hot Tub och General du Lupin gick det betydligt sämre.

Som väntat stack Thai Tanic till front och fick så småningom Hot Tub utvändigt om sig. I fjärdepar utvändigt satt Lennartsson och slickade sig om munnen bakom Order By Fax då täten höll ett friskt tempo. Vid upploppets början hade Hot Tub gjort sitt och Order By Fax satte omedelbart klorna i ledande Thai Tanic som inte inte direkt sjönk till andra platsen. Snarast föll tillbaka.

Det gjorde definitivt inte folkets häst Järvsöfax som vann sin 134:e seger för sin tränare, körsven och delägare Jan-Olov Persson. Norske Moe Odin såg mer eller mindre stenklar ut i sista sväng men ”Faxen” fick upp ångan in på upploppet och gjorde det som 89 procent av lirarna väntade sig av honom. Nämligen att vinna.

Persson är inte nöjd

I och med vinsten i går har 12-årige Järvsöfax travat in 14 millar till ägarna. Och mer lär det bli. Enligt Persson lär han tävla tre år till om han inte råkar ut för någon allvarlig skada.

Super Qui verkar vara en supertalang. Vann sin tredje årsseger i bländande stil för Jan Skoglund trots lite strul på sista långsidan. Jan Skoglund och Thomas Franck brukar dela på styrningarna och gör det med den äran. Favoriten Lugdunum hade inte sin bästa dag och vek ner sig alltför lätt för att få godkänt. Vass avslutning däremot av Made In France som tycks ha hittat en riktig formtopp.

Ibland gör vinnarhålet skäl för namnet. Gamin Launcher och Jörgen Sjunnesson utnyttjade detta till hundra procent och tog sig lätt förbi ledande favoriten Hjärter Dam när luckan uppenbarade sig 250 kvar. Betrodde Nilas Gene tappade visserligen aktionen och felade utvändigt om ledaren. Ingen skugga skall dock falla över Gamin Launcher.

Premiärseger för lärlingen Redén

Daniel Redén är en jäkel på att köra travlopp. Med femtehandaren Mollie’s Photo knep han sin elfte årsseger och också sin första V75-dito. Daniel tycks gå mot sitt bästa år någonsin och har 26 i segerprocent vilket är imponerande.

Lutfi Kolgjini har inte haft det rätta flytet hittills i år men i går blev det en vattentät viktoria med Mack November som brisade till spets efter 300 meter. Visserligen gjorde hästen allt för att bromsa bort segern sista hundra men marginalen till måltvåan Amarillo Ås blev ändå tämligen säker.

Dålig var däremot streckfavoriten Roger Hornline som aldrig kom in i matchen. Örjan tog dock revansch per omgående genom att vinna en säker spetsseger med On Way Laday i V75-epilogen.

Gert Lengstrand ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM