Fransk vinter gör susen för svenska travstjärnor

Super Light vann andra Olympiatrav-kvalet

TRAV

Fransk uppladdning verkar vara melodin för att kvala in till Olympiatravets final.

Förre helgen utklassade Order By Fax motståndet i det första försöket.

På lördagen vann Super Light det andra olympiatravskvalet och båda har övervintrat i Frankrike.

– Vi har kunnat träna hästarna hela tiden och det har gjort resultat, sade Super Lights kusk Jörgen Westholm.

Foto: Aftonbladet/Arkiv
En supervinnare. Super Lights och Jörgen Westholm vann Olympiatravs-kvalet vid lördagens V75-tävlingar på Hagmyren.

De svenska travtränarna har på grund av den långa vintern haft svårt att förbereda sin hästar till årets första stor uppgift – Olympiatravet.

Förutsättningarna var svåra på Hagmyren men Super Light hade minst problem med den tungsprungna banan. Solen låg på under dagen och det blev både lervälling och tjälskott i slutet av tävlingarna.

Inför den femte V75-avdelningen tvingades banpersonalen till och med sätta ut röda konor i utgången av sista kurvan för att upplysa kuskarna om ett större tjälskott.

– Min häst var inte gynnad av den tunga banan men han är stark och gjorde ett mycket bra lopp, sade Jörgen Westholm.

– För drygt två månader sedan startade Super Light över 4000 meter på Vincennes, dessutom var banan regntung då. Nu var det bara halva distansen för honom och han kändes pigg hela vägen.

Inget flyt

V75-favoriten Improve Ås, med Erik Adielsson i sulkyn, fick inte ordning på benen i starten från sitt innerspår. Super Light var däremot betydligt snabbare och redan på första långsidan kunde Westholm utan minsta strid överta ledningen från Jademack Ås.

– Det avgjordes mycket när vi kom före Improve Ås från början. Sedan fick han ju trava utvändigt om oss och det var inte helt lätt i dag, fortsatte Westholm.

Westholm hade höga tanker om Super Light inför vinterns storlopp på Vincennes. Det blev visserligen en delad seger i Prix de Bourbonnais och en andraplats i Prix de Bretagne, men han var inte helt nöjd med fjärdeplatser i Prix d'Amerique och Prix de Paris.

– Hästen var i toppform men vi hade inget riktigt flyt i loppen, sade han.

Nu är siktet inställt på Olympiatravets final på Åby om tre veckor.

– Super Light kommer att vara ännu bättre då och får han ett bra lopp i hårt tempo så avslutar han alltid starkt. Det ska i alla fall bli kul.

Hot Tub finalklar

Hot Tub/Åke Svanstedt spurtade bra som tvåa efter att ha galopperat i sista kurvan och grejade därmed en finalplats.

– Jag vet inte vad som hände med Hot Tub, han måste ha snubblat till. Men han kändes stark i det läget och håller sin fina form, sade Åke Svanstedt som vann med både Udon Håleryd (V75-2) och Pottolo de Socoa (V75-3).

I Olympiatravet kommer Svanstedt att köra sin stora stjärna Gidde Palema som redan är inbjuden som titelförsvarare. Ekipaget jagar dessutom fjärde raka segern i loppet.

– Gidde startar på Jägersro på lördag, han är på väg mot formen men är ännu inte där. Jag hoppas att den sitter där i finalen, sade Svanstedt.

TT