Gidde Palema svårt skadad

Svanstedts stjärnhäst är gaffelbandsskadad

TRAV

Gidde Palema kan ha gjort sin sista start.

Stjärnhästen har fått en blödning i ett gaffelband, vilket är en allvarlig skada.

- Det känns inte bra. Läkningsprocessen är tre till fyra månader, säger Glenn H Persson, försteman hos Åke Svanstedt.

I lördags blev Gidde Palema oplacerad i ett V75-lopp på Jägersro. Det var i ett försök till Olympiatravet, vars final han har vunnit de senaste tre åren.

Den 27-faldige miljonären agerade långt under normal standard och Svanstedt misstänkte en infektion.

Under måndagen kom svaret.

Vid en veterinärkontroll markerade Gidde Palema hälta. Då gjordes en ultraljudsundersökning som visade att det var mycket värre än man hade befarat.

- Han har fått en blödning i ett gaffelband i vänster framben. Hästen är både svullen och halt och det ser inte bra ut, säger Glenn H Persson.

- Läkningsprocessen är tre till fyra månader. Men mer definitivt vet man om 14 dagar då den akuta blödningen har lagt sig. Då ska ett nytt ultraljud tas för att fastställa konvalescenstiden.

Med tanke på att Gidde Palema är elva år, hur stor är chansen att han kommer tillbaka?

- Det vill jag inte uttala mig om just nu. Det är upp till ägaren att ta det beslutet när hästen är frisk. Naturligtvis måste hästen först bli så bra att det kan bli tal om tävling igen.

- Först måste skadan läka ordentligt och det tar som sagt tre till fyra månader. Sedan ska han ju tränas upp igen och det tar ytterligare några månader. Då är vi inne i september, oktober.

Efter loppet i lördags misstänkte ni en infektion. Fanns det ingen förvarning om att det kunde vara något annat också?

- Åke tyckte att hästen kändes lite mystisk direkt efter mål. Men när han sedan joggades av på stallbacken märktes ingenting. Det var först under måndagen på kliniken som Gidde markerade hälta.

Klarar han av att betäcka och verka som avelshingst?

- Ja, det ska inte vara några problem. Men det känns väldigt tråkigt just nu. Gidde Palema har aldrig varit sjuk eller ens behandlad i sina ben under karriären. Det vore trist om det skulle sluta så här, säger Glenn H Persson.

Gidde Palema har för övrigt fått samma skada som Victory Tilly fick för några år sedan efter ett Elitlopp. Nu återstår att se om även han kan komma tillbaka.

Gidde Palema är en av världens bästa hästar och har tagit 44 segrar. I insprungna pengar har det blivit 27.080.000 kronor. Han är Sveriges näst vinstrikaste travhäst efter Victory Tilly.

Michael Carlsson/Kanal75