Hot Shot Knick mot Elitloppet

Vann Gulddivisionen i Borlänge

TRAV

Borlänge (TT)

För fyra månader sedan sade travtränaren Kari Lähdekorpi att nyförvärvet Hot Shot Knick var en häst för Elitloppet.

Många rynkade på näsan åt finländarens kaxiga uttalande.

På lördagen vann Hot Shot Knick Gulddivisionen på 1.11,0.

– Kari visste nog inte hur rätt han hade, säger segerkusken Thomas Uhrberg.

Segertiden 1.11,0/1640 m auto – årets snabbaste tid i Sverige – imponerar.

Att dessutom trava utvändigt om världens snabbaste häst, Victory Tilly, och ändå vinna var oerhört starkt.

– Hot Shot Knick imponerade verkligen på mig idag. Han är så otroligt tuff häst mot häst, han bekymrar sig inte utan han ska bara förbi, säger Thomas Uhrberg.

– Vi kopplade ju greppet på Victory Tilly redan i början av upploppet, men sedan närmade han sig sista biten men då strök Hot Shot Knick bara öronen bakåt och tog i igen och segern blev ju säker.

Förvandling

Hot Shot Knick var mycket lovande som fyraåring. Då blev han fyra i Svenskt Travderbyt hemma på Jägersro efter internationella topphästar som From Above och Gigant Neo.

Sedan förde han en anonymare tillvaro under ett par år innan han flyttades till Kari Lähdekorpi i vintras.

Då kom förvandlingen.

Det började med en lätt seger den 10 januari på Jägersro, sedan har det blivit ytterligare sex vinster och en andraplats. Den största segern kom i ”Olympialoppet” i Turin den 22 februari. Totalt har han sprungit in 1,4 miljoner i år.

I Elitloppet är förstapriset 2,5 miljoner kronor.

– Jag tycker absolut att han platsar där, säger Uhrberg.

– Det finns nog lite till att förbättra också, det fixar Kari.

Det är dock tveksamt om Victory Tilly platsar i årets Elitlopp. Lördagens prestation var bra och han var tapper i sitt nederlag, tiondelen bakom vinnaren. Men att trava två heat runt 1.10,0 är nog att begära för mycket av elvaåringen.

Rafflande race

Fyraåringsloppet ”Rommechansen” innehöll bara sex hästar men det blev ett rafflande race med Bambino Banker i ledningen. Första varvet öppnades efter snabba 1.13,5 och in på upploppet var det fyra hästar som kunde vinna. Med sedvanlig kyla var det Örjan Kihlström, bakom Jocose, som hittade den bästa vägen och kunde vinna på banrekordet 1.13,5/2140 m auto.

– Vi var gynnade av att det var så bra tempo och Jocose avslutade fint, berättar Kihlström.

Fjolårets bästa treåring Kung Lavec galopperade i segerstriden i början av upploppet. På tv-bilderna syntes tydligt hur hästen fick Erik Adielssons (Blue Chip Star) körspö i huvudet. Kusken Ulf Ohlsson ansåg dock inte att hans häst blivit störd.

TT